AB Yüksek Temsilcisinin Katılmadığı Oturumda İnsan Hakları Gündemi AP Genel Kurulu’nda düzenlenen “Dünyada insan hakları ve demokrasinin durumu ile AB’nin konuya ilişkin politikasına yönelik yıllık rapor” başlıklı oturum, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in katılmamasıyla gerçekleşti. Onun yerine AB Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic oturuma katıldı….
AP Genel Kurulu’nda düzenlenen “Dünyada insan hakları ve demokrasinin durumu ile AB’nin konuya ilişkin politikasına yönelik yıllık rapor” başlıklı oturum, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in katılmamasıyla gerçekleşti. Onun yerine AB Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic oturuma katıldı.
Lenarcic, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın kaldığı cezaevinde öldüğü, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Gazze’deki saldırıları gibi konulara değinerek dünya genelinde insan hakları durumunun kötüye gittiğini vurguladı. Lenarcic, insan hakları ihlallerinin “öncelik verilmeksizin” ele alınması gerektiğini ve mağdurlar arasında hiyerarşi olmaması gerektiğini belirtti.
Lenarcic, AB’nin dünya çapında insan hakları ihlalleriyle mücadele etmek için 2021-2027 yıllarında 1,5 milyar euro değerinde bütçe ayırdığını açıkladı. Ayrıca, AB’nin üçüncü ülkelerle iletişim kanallarını açık tutarak insan hakları ve demokrasiyi destekleyeceğini belirtti.
AP’de farklı gruplardan milletvekilleri, Gazze’deki olaylara ilişkin AB’nin tutumunu eleştirdi. İsrail’e silah ambargosu uygulanması, ticari anlaşmaların askıya alınması ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi gerektiğini savunan milletvekilleri, İsrail’in işgal ve apartheid politikalarına karşı daha sert tedbirler alınması gerektiğini ifade ettiler.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]