Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “2025-2026 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” kapsamında yükseköğretim kurumlarının cari hizmet maliyetlerine ilişkin detaylar belirlendi.
Kararda, birinci öğretim ve açık öğretimde devlet ve öğrenci tarafından yapılacak katkı payı tutarları ile ikinci ve uzaktan öğretim öğrencilerinin öğrenim ücreti miktarları açıklandı. 2025-2026 akademik yılında devlet üniversitelerinde eğitim gören ve program sürelerini aşmayan birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu öğrencilerin katkı payı tutarları devlet tarafından karşılanacak.
Kararda, şehit yakınları, gaziler, maluller ve ailelerine öğrenim ücreti muafiyeti sağlanırken, terörle mücadelede hayatını kaybedenlerin yakınlarından da öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak.
Engelli öğrencilerden engellilik oranı kadar indirim yapılacak. Yurt dışından kabul edilecek öğrencilerin öğrenim ücreti miktarları da belirlendi. Ayrıca, yurt dışından öğrenci kabul eden üniversitelerde mütekabiliyet esası çerçevesinde öğrenim ücreti alınmayacak.
Kararın yürürlük tarihi, öğrenci katkı payları ve öğrenim ücretlerine ilişkin detaylar belirlendi. Geçen yıl olduğu gibi 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Gazzeli üniversite öğrencilerinin öğrenim ücretleri devlet tarafından karşılanacak.
Kararın detayları 30 Haziran 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeler, yükseköğretimde maliyetlerin ve öğrenci katkı paylarının adaletli bir şekilde belirlenmesine yönelik önemli adımları içermektedir.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]