Karabük Üniversitesi (KBÜ), Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli Milli Teknoloji Atölyeleri Lise Yaz Okulu kapsamında lise öğrencilerine dijital üretim ve yapay zeka konularında eğitim veriyor. 20 Temmuz’da başlayan ve 20 Ağustos’a kadar sürecek olan 36 saatlik programda, öğrencilerin teknoloji, üretim ve proje geliştirme becerileri artırılıyor.
Haftada üç gün, günde dört saat olarak düzenlenen yaz okuluna 2008-2012 yılları arasında doğan lise öğrencileri katılıyor. Üç hafta süren programın ilk bölümünde öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği, atölye kullanım kuralları, hassas ölçüm cihazları ve temel mekanik uygulamaları anlatılıyor. Ayrıca Tinkercad platformunda üç boyutlu dijital modelleme çalışmaları yapılıyor.
Programın ikinci haftasında dijital üretim ve yapay zeka teknolojilerine odaklanılıyor. Öğrenciler, üç boyutlu yazıcıların çalışma prensiplerini öğrenirken, Arduino platformunda temel elektronik ve sensör programlama uygulamaları gerçekleştiriyor. Eğitimlerde, yapay zeka araçlarının güvenli, etik ve üretken kullanımına yönelik bilgiler de aktarılıyor.
Son haftada ise takım çalışmasıyla yapay zeka destekli proje fikirleri geliştiriliyor. Katılımcılar, ulusal yarışma formatlarına uygun proje hazırlama, ön değerlendirme raporu oluşturma ve sunum teknikleri konularında uygulamalı çalışmalar yapıyor.
Karabük Üniversitesi’nde görevli ve TÜBİTAK tarafından atölye sorumlusu olarak görevlendirilen Mehmet Ali Akarsu, öğrencilere robotik kodlamadan proje geliştirmeye kadar geniş bir yelpazede eğitim verildiğini belirtti. Programın gençleri teknoloji, Ar-Ge ve üretim süreçleriyle erken yaşta buluşturmayı amaçladığını söyledi.
Yaz okulunu başarıyla tamamlayan öğrenciler, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı’nın liselilere yönelik etkinliklerinde öncelik hakkı kazanacak. Ayrıca, seçilecek TÜBİTAK Bilim Kampı’na doğrudan katılım ve dijital katılım sertifikası elde edecekler.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]