DOLAR 32,3325 0.24%
EURO 35,0742 -0.18%
ALTIN 2.281,510,19
BITCOIN %
Mersin
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eksi 13,2 puanla 9 ayın zirvesine çıktı

Eksi 13,2 puanla 9 ayın zirvesine çıktı

ABONE OL
9 Kasım 2020 16:02
Eksi 13,2 puanla 9 ayın zirvesine çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) perakende güven endeksi (TEPE) ekim ayında yıllık bazda 3,5 puan artışla -13,2 puanla son 9 ayın zirvesine çıktı.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) – Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) perakende güven endeksi (TEPE) ekimde bir önceki aya göre 2,9 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 3,5 puan artışla -13,2 puan olarak şubat ayından bu yana en yüksek değerini aldı.

TEPAV Perakende Güven Endeksinin 130. Sayısında yer alan açıklamaya göre, perakende güveninin geçen yıla ve geçen aya kıyasla artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü, ekim ayında da perakende güveni en fazla artan sektör olurken, perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Ekim ayında -13,2 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 3,5 puan, geçen aya göre 2,9 puan arttı. TEPE değerinin yıllık ve aylık bazda artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu.

PERAKENDECİLERİN SATIŞ BEKLENTİSİ ARTTI

Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri ekim ayında -2,4 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 2,8 puan, bir      önceki yılın aynı ayına göre 6,9 puan arttı.

Ekimde TEPE anketi katılımcılarının yüzde 31,7’si önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 39,8’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 28,5 oldu.

İŞLERİN DURUMU GEÇEN YILA KIYASLA ARTTI

İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, ekimde -38,9 puan değerini alarak, eylüle göre 0,1 puan azalırken, Ekim 2019’a göre ise 10,4 puan arttı. Ekimde TEPE anketi katılımcılarının yüzde 18,9’u geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 57,8 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise, yüzde 23,3 oldu.

GÜVEN EN ÇOK TEKSTİL, HAZIR GİYİM VE AYAKKABI SEKTÖRÜNDE ARTTI

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında ekimde, geçen yılın aynı dönemine göre tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar, motorlu taşıtlar ve diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörlerinde artış mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri ve elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörlerinde azalış görüldü. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri ve birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörleri ortalama değişimin üzerinde değer alırken motorlu taşıtlar, diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.), mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri ve elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektörleri ortalama değişimin altında değer aldı. Perakende güveni en fazla elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe azaldı.

PERAKENDECİLERİN BEKLENTİLERİ ARTTI

TEPE anketine soru bazında bakıldığında ekimde, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satış, istihdam ve satış fiyatı beklentileri göstergeleri hem Ekim 2019’a göre hem de Eylül 2020’ye göre arttı. İşlerin geçen yıla göre durumu ve gelecek yıl mağaza sayısı beklentisi göstergeleri ise Ekim 2019’a göre artarken, Eylül 2020’ye göre azaldı.

AB’DE PERAKENDE GÜVENİ GEÇEN YILA GÖRE AZALDI

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Ekim 2020’de -5,7 puan değerini aldı. AB-27’de     perakende güveni bir önceki aya göre 1,5 puan artarken, geçen yılın aynı dönemine göre 5,7 puan azaldı. Türkiye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre değişimde AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi

AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında ekim ayında geçen yıla göre en fazla artış gösteren ülkeler Danimarka, Belçika ve Çek Cumhuriyeti oldu. Endeks değeri geçen yıla göre en fazla   düşen ülkeler ise sırasıyla Yunanistan, Malta ve Hırvatistan oldu. Bir önceki aya göre en fazla  artış Malta’da yaşandı. Perakende Güven       Endeksinde, Ekim 2019’a göre azalış AB-27’de 5,7 Euro Bölgesi’nde 6 oldu. Eylüle göre değişim incelendiğinde ise Türkiye’nin, AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergilediği görüldü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.