DOLAR 32,5997 0.38%
EURO 34,7506 0.01%
ALTIN 2.496,480,50
BITCOIN %
Mersin
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bulgarca-Türkçe Çeviri

Bulgarca-Türkçe Çeviri

ABONE OL
19 Kasım 2021 12:08
Bulgarca-Türkçe Çeviri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir Doğu Avrupa ülkesi olan Bulgaristan’ın resmi dili, bir Slav dili olan Bulgarca’dır. Bulgarca, dünyadaki en modern Slav dillerinden biridir ve Kiril alfabesi ile yazılmaktadır. Bulgarca çeviri yapmak için öncelikle Kiril alfabesini iyi bilmek ve Bulgaristan’ın geçmişi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bulgarca tarihte kullanılan ilk Slav yazı dilidir. Bulgarca’nın ilk Slav yazı dili kabul edilmesini sağlayan tarihte bulunmuş ilk yazılı belge, 9. yüzyılda aziz Kiril ve aziz Methodius tarafından Yunanca’dan çevrilmiş bir İncil’dir. Osmanlı İmparatorluğu 13. yüzyılda Bulgaristan’ı fethedince Bulgar dili de Osmanlıca’nın ve Türkçe’nin etkisi altına girmiştir. Bulgarca Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisi ile son ekli artikeller geliştirmiş ve Osmanlı İmparatorluğunun etkisi altındaki dönemde Slavca’dan oldukça uzaklaşmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Bulgaristan’ı fethetmesi ile birlikte Bulgarca’da sadece eski Slavca fiiller mevcudiyetini korumuş, ancak Bulgar dilin yapısı zaman içinde yavaş yavaş değişmiştir. Bulgaristan, Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak bağımsızlığını ilan ettikten sonra Rusya’nın etkisi altına girdi. Bu dönemden sonra Bulgarca Rusça’nın etkisi altına girdi. Rusça kelimelerin Bulgarca’ya hakim olmasıyla Bulgar dili Rusça’ya oldukça benzer bir hale geldi.

 

Yazı dilindeki Bulgarca geçmişten günümüze değin birçok değişikliğe uğramıştır. Eski Bulgarca runik alfabe ile yazılırken 9. yüzyılda aziz Kiril veaziz Metodius’un oluşturduğu bir resim alfabesi olan Glagolitik alfabe kullanılmaya başladı. 11. yüzyılda ise Bulgarlar’ın geliştirdiği, temelde Yunan ve İbrani harflerinin bir birleşimi ve karışımı olan Kiril alfabesi kullanılmaya başlandı. Bulgar dili iki farklı lehçeden oluşmaktadır. Bunlar Batı ve Doğu lehçeleridir. Günümüzde Bulgar dilinde toplam 30 harf bulunmaktadır. Bulgar dilinde bulunan her harfin belirli bir sesi vardır. Bulgarca Türkçe çeviri konusunda uzmanlaşmak için öncelikle Bulgar alfabesinde yetkinlik kazanmak gerekmektedir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.