DOLAR 32,3341 0.23%
EURO 35,0951 -0.14%
ALTIN 2.307,211,32
BITCOIN %
Mersin
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TEK CELSEDE BOŞANMA- ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

TEK CELSEDE BOŞANMA- ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI

ABONE OL
17 Haziran 2020 10:50
TEK CELSEDE BOŞANMA- ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aile toplumun en küçük yapıtaşıdır. Bu topluluğun dağılmaması için devlet, ilgili kurum ve kuruluşlar gereken bütün özeni göstermek zorundadır. Büyük öneme sahip olan ailenin bozulmaması için gereken bütün önlemleri aldıktan sonra ve iyice düşündükten sonra bu yönteme gidilmesi gerekmektedir. Boşanma ciddi bir olay olup bir daha telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle boşanma kararı almadan önce aileyle, dostlarla görüşülüp iyice düşündükten sonra bu yola başvurmak en doğru olanıdır.

Medeni Kanunumuz anlaşmalı boşanma yapmak için bazı şartlar koymuş ve bu şartların varlığı halinde anlaşmalı boşanmamın mümkün olacağını hükme bağlamıştır.
Burada kuralları tek tek sıralayacak olursak:

  • EVLİLİK EN AZ 1 YIL SÜRMÜŞ OLMALIDIR.

Burada Kanunda kesin hüküm söz konusu olduğundan evlilik birliği en az bir yıldır sürüyor olmalıdır. Evlilik birliğinin başlangıcından itibaren 1 yıl geçmemesi durumunda anlaşmalı boşanma yoluyla boşanmaya hükmolunması mümkün olmayacaktır.

  • EŞLERİN BİRLİKTE BAŞVURUDA BULUNMASI VEYA DİĞER EŞİN DAVASINI KABUL ETMESİ

Kanun kesin bir hüküm koyarak eşlerin bu kararı birlikte vermesine başlamıştır. Eşlerden birinin sadece bu yönteme başvurarak anlaşmalı boşanma yoluna gitmesi mümkün değildir. Çünkü eşlerin ikisi de bu yöntemi kabul ettiği takdirde evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve yargılama aşamasına geçilmesine gerek kalmaksızın doğrudan boşanma kararı verilmiş olacaktır.

  • 2 TARAFIN DA BOŞANMA DAVASINDA HAZIR BULUNMASI

Hâkim boşanma kararı vermek için iki tarafın da duruşmaya katılarak kendi beyanını açıklamasını beklemektedir. Tarafların duruşmaya katılarak iradelerini serbest bir şekilde açıklayarak hazırlanan protokolü kabul ettiğini beyan etmesi gerekmektedir.

  • BOŞANMA PROTOKOLÜNÜN HAZIRLANMASI

Taraflar anlaşmalı olarak boşanırken maddi ve manevi tazminatta, nafaka alacaklarında, müşterek çocukların velayetlerinde, ortak kazanılan malların tasfiyesinde, ortak konutun ve eşyalarının kimde kalacağı konusunda olmak üzere bütün konularda anlaşmış olması gerekmektedir. Bu detayların tek tek belirtilmesi gerekmektedir.

  • ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATI

Anlaşmalı boşanma davasında en önemli husus hazırlanmış olan protokoldür. Bu protokolde yazan maddelerin titizlikle hazırlanması gerekmektedir. Eğer bu maddelerde herhangi bir problem oluşursa sonrasında telafisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle bu konuda alanında uzman bir avukata başvurulması taraflar açısından daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca anlaşmalı boşanma durumunda taraflar arasında irtibatın kopuk olması durumunda avukatın köprü vazifesi görerek iki tarafı da görüşmeye gerek kalmaksızın mahkeme aşamasına kadar süreci yönetir. Anlaşmalı boşanma davası mahkemenin durumuna göre 1 ile 3 ay arasında sürüyor olup çekişmeli davalardaki olduğu kadar uzun bir süreç olmadığı için bu davalara daha uygun fiyatlı olarak bakılmaktadır. Mersin Boşanma Avukatı olarak sizlere bu konuda hukuki destek vermekteyiz.

Avukat Halil BAKIRCI

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.