DOLAR 32,5920 0.24%
EURO 34,8017 0.38%
ALTIN 2.407,14-1,04
BITCOIN 21588640,35%
Mersin
23°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk bilim insanından corona salgını açıklaması: Şehirlerimize dev bir tsunami yaklaşıyor
  • Haber444
  • Gündem
  • Türk bilim insanından corona salgını açıklaması: Şehirlerimize dev bir tsunami yaklaşıyor

Türk bilim insanından corona salgını açıklaması: Şehirlerimize dev bir tsunami yaklaşıyor

ABONE OL
10 Şubat 2022 20:41
Türk bilim insanından corona salgını açıklaması: Şehirlerimize dev bir tsunami yaklaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Boston College’de çalışmalarını sürdüren bilim insanı Emrah Altındiş‘ten çarpıcı açıklamalar… Kurumun biyoloji bölümünde asistan profesör olarak görev yapan Altındiş, dünyanın dört bir yanında 6 bin 500’den fazla insanın öldüğü corona virüsü salgınıyla ilgili bilgiler verdi.

“Şehirlerimize dev bir tsunami yaklaşıyor” diyen Emrah Altındiş, şunları söyledi:

* Bu dev dalgalar öncelikle yaşlı bireylere, kronik hastalara ve onları tedavi edecek sağlık çalışanlarına çarpacak. Bugün alacağımız çok basit önlemler ve ‘sosyal mesafelenme’yle bu dev dalgaları yavaşlatabiliriz.

* New York Times’da yayınlanan rapora göre ABD’de uzmanlar dört farklı senaryo üzerinde çalışmışlar. Bu senaryolara göre ABD’de 2.4 milyon-21 milyon insanın hastaneye başvuracağı, 200 bin-1.7 milyon insanın öleceği öngörülmüş.

Harvard mezunu olan Emrah Altındiş, 2011’den beri çalışmalarını ABD’de sürdürüyor. (FOTO: https://sites.google.com/site/altindise)

HEM DÜNYADA HEM TÜRKİYE’DE VAKALAR ARTACAK

* Epidemiyologların modellerine göre bu enfeksiyon bugünden yarına ortadan kalkacak, kısa süreli bir sorun değil, uzun döneme yayılacak bir sürecin başındayız. Önümüzdeki günlerde hem dünyada (özellikle Fransa, İngiltere) hem de Türkiye’de vakalar çok daha artacak.

* Bu noktada devletin tercihleri ve toplumların tavrı belirleyici olacak. Tsunami dalgaları Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Japonya gibi daha önce salgın yaşamış ülkelerde kontrol altına alınmaya başlandı. İtalya ve İran’da ise yıkıcı oldu. Fransa ve İngiltere’de de artış olacak.

BASİT ÖNLEMLERLE DÖRT BAŞARI ELDE EDEBİLİRİZ

* Salgının geldiği bu noktada alacağımız basit önlemlerle; el yıkayarak, kol içine öksürerek, hastaysak maske takarak ve evde kalarak, sosyal mesafelenme kurallarına uyarak, bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak ve doğru kaynaklardan bilgilenerek dört önemli başarı elde edebiliriz.

* 1- Hastalığın yayılma hızını azaltabiliriz. 2- Hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinden kapasitenin aşılmasını önleyebiliriz. 3- Dünyada sürmeikte olan aşı/ilaç çalışmalarına zaman kazandırabiliriz. 4- En önemlisi de risk altında bulunan bireyleri korumuş oluruz.

İLGİLİ HABERSon dakika… Corona virüsünde dönüm noktası: Maalesef korkulan oldu!

 

İLGİLİ HABERSon dakika… Bakan Koca yeni Corona virüsü vakalarını duyurdu

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.