DOLAR 32,3803 0.18%
EURO 35,0039 -0.25%
ALTIN 2.324,740,24
BITCOIN %
Mersin
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye için çekirge istilası riski var mı? Prof. Dr. Aslan yanıt verdi
  • Haber444
  • Gündem
  • Türkiye için çekirge istilası riski var mı? Prof. Dr. Aslan yanıt verdi

Türkiye için çekirge istilası riski var mı? Prof. Dr. Aslan yanıt verdi

ABONE OL
10 Şubat 2022 20:38
Türkiye için çekirge istilası riski var mı? Prof. Dr. Aslan yanıt verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afrika’dan başlayıp, Türkiye’nin İran ile Irak sınırına kadar gelen çöl çekirgeleriyle ilgili YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan açıklama yaptı.

Aslan, çöl çekirgelerinin Türkiye’de bir tehlike oluşturup oluşturmadığı ile ilgili sorularla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Bu konuda araştırma yaptıklarını belirten Aslan, “Genellikle bu çekirgelerin geçiş yollarını, yol güzergâhlarını takip ettik. Bu çekirgelerin geçtiği bölgelerde çok ciddi sorunlar meydana getirdiklerini hem geçmiş tarihte hem de günümüzde görüyoruz” dedi.

‘ÜLKEMİZE GELMESİ ZOR’

Bu çekirgelerin ülkemize gelmesinin zor olduğunu belirten Prof. Dr. Aslan, “Bir canlının toplumda yaşamını devam ettirebilmesi ve üremesi için optimum şartların oluşması gerekiyor. Bunlar sıcaklık, yiyecek üretimi ortamının hazırlanması, güvenlik ve yaşamını devam ettirebileceği ortam. Bu ortamlardan en önemlisi de çekirgeler için ısı. Bunlar soğukkanlı hayvanlar, soğuk olduğu zaman da yaşayamazlar. Sıcakta yaşamaları gerekir. Ülkemizde de bu çekirgelerin gelebileceği bir ortam henüz yok” diye konuştu.

(Prof. Dr. Lokman Aslan)

‘BİZİM BÖLGEMİZDE DE TAHRİBAT VEREN ÇEKİRGELER VAR’

Aslan, bu bölgede de tahribata yol açan çekirge türünün olduğunu söyledi. Özellikle bu çekirge türünün başta Bahçesaray olmak üzere Çatak ve Gürpınar ilçelerinde ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Aslan, “Tarım il Müdürlüğü’nde çalışan arkadaşlarımız da bu çekirgelerin nerede ürediklerini ve ne zaman çıkacakları bilgisine sahiptir. Bizler de bilgilendirme yapıyoruz. Bizim bu bölgemizde havalar ısınmadan, yani mayıs- haziran ayına kadar herhangi bir çekirge problemi olmaz. Çekirge problemi olabilmesi için havaların ısınması lazım” dedi. (DHA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.