DOLAR 32,3326 0.25%
EURO 35,0612 -0.22%
ALTIN 2.280,430,14
BITCOIN %
Mersin
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

5 katlı binanın alt katındaki türbeye el açıp dua ediyorlar
  • Haber444
  • Gündem
  • 5 katlı binanın alt katındaki türbeye el açıp dua ediyorlar

5 katlı binanın alt katındaki türbeye el açıp dua ediyorlar

ABONE OL
11 Şubat 2022 11:02
5 katlı binanın alt katındaki türbeye el açıp dua ediyorlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Osmanlı döneminde, kendisine ait 30 gayrimenkulü vakfedip Tophane’de mektep yaptırarak, yıllarca talebe yetiştiren Takkeci Sinan Hoca, 1800’lü yıllarda hayatını kaybetti.

GÖMÜLDÜĞÜ MEDRESE KAMULAŞTIRILARAK SATILDI 

Takkeci Sinan Hoca, kendi adıyla kurduğu medreseye gömüldü. Uzun yıllar sonra, Vakıflar Kanunu’nun çıkmasının ardından, Takkeci Sinan Hoca’ya ait olan medrese kamulaştırılarak satıldı. Yol genişletme çalışmaları sırasında ise medresesi yıkıldı, kabrinin üzerine de 5 katlı bina inşa edildi.

(FOTO: DHA)

Bursalı tarihçi Emrah Ateş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Takkeci Sinan Efendi, Bursa’nın çok sayıda yetiştirmiş olduğu alimlerden birisidir. İlim erbabı, Allah dostudur. Orası, şahsi kazancıyla elde ettiği gelirden yaptırmış olduğu bir medresedir. Tamamen helal parasıyla yapılmış bir medresedir. Vefatından sonra kendi medresesine defnediliyor. 30 parça menkulünü vakfetmiştir. İnsan yetiştirmek üzere bir medrese inşa etmiştir. Burada da kendisi hocalık yaparak kimseden bir beklenti içine girmeden, kimseden maaş beklemeden Allah rızası için talebe yetiştirmiştir.”

(FOTO: DHA)

”OLMAMASI GEREKEN BİR TABLO”

Ateş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Takke yapıp sattığı için de Takkeci Sinan Hoca olarak ismi kalmıştır. Yattığı yerde Sinan Efendi Medresesi adı altında bir medrese inşa edip talebe yetiştirir. Vakıf malıdır. Vakıflar Kanunu’yla birlikte orası da satılır. Yol genişletme çalışması kapsamında medrese yıkılır, medresenin belli bir kısmı kamulaştırılarak satılır. Şahsa devredilir. Maalesef yapılan medresenin altında kalır. Şu an kabrinin üzerine bir bina inşa edilmiştir. Son hali budur. Olmaması gereken bir tablodur.” (DHA)

(FOTO: DHA)

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.