Osmanlı döneminde, kendisine ait 30 gayrimenkulü vakfedip Tophane’de mektep yaptırarak, yıllarca talebe yetiştiren Takkeci Sinan Hoca, 1800’lü yıllarda hayatını kaybetti.
GÖMÜLDÜĞÜ MEDRESE KAMULAŞTIRILARAK SATILDI
Takkeci Sinan Hoca, kendi adıyla kurduğu medreseye gömüldü. Uzun yıllar sonra, Vakıflar Kanunu’nun çıkmasının ardından, Takkeci Sinan Hoca’ya ait olan medrese kamulaştırılarak satıldı. Yol genişletme çalışmaları sırasında ise medresesi yıkıldı, kabrinin üzerine de 5 katlı bina inşa edildi.
Bursalı tarihçi Emrah Ateş, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Takkeci Sinan Efendi, Bursa’nın çok sayıda yetiştirmiş olduğu alimlerden birisidir. İlim erbabı, Allah dostudur. Orası, şahsi kazancıyla elde ettiği gelirden yaptırmış olduğu bir medresedir. Tamamen helal parasıyla yapılmış bir medresedir. Vefatından sonra kendi medresesine defnediliyor. 30 parça menkulünü vakfetmiştir. İnsan yetiştirmek üzere bir medrese inşa etmiştir. Burada da kendisi hocalık yaparak kimseden bir beklenti içine girmeden, kimseden maaş beklemeden Allah rızası için talebe yetiştirmiştir.”
”OLMAMASI GEREKEN BİR TABLO”
Ateş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Takke yapıp sattığı için de Takkeci Sinan Hoca olarak ismi kalmıştır. Yattığı yerde Sinan Efendi Medresesi adı altında bir medrese inşa edip talebe yetiştirir. Vakıf malıdır. Vakıflar Kanunu’yla birlikte orası da satılır. Yol genişletme çalışması kapsamında medrese yıkılır, medresenin belli bir kısmı kamulaştırılarak satılır. Şahsa devredilir. Maalesef yapılan medresenin altında kalır. Şu an kabrinin üzerine bir bina inşa edilmiştir. Son hali budur. Olmaması gereken bir tablodur.” (DHA)
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.