Bilim insanları, Ay’ın yaşının daha önce tahmin edilenden yaklaşık 40 milyon yıl daha eski olduğunu keşfettiler. Avrupa Jeokimya Derneği tarafından yayınlanan bir çalışma, Ay’ın yaşını belirlemek için yüzeyinde bulunan kaya örneklerindeki kristal oluşumları inceledi. NASA’nın Apollo programı sırasında toplanan örneklerde bulunan zirkon kristallerinin varlığı, Ay’ın güneş sisteminin oluşumundan yaklaşık 110 milyon yıl sonra oluştuğunu gösteriyor.
Bilim insanları, örneklerdeki belirli moleküllerin varlığını ölçmek için kütle spektrometresi gibi analitik teknikler kullandılar. Ayrıca, atom-prob tomografi gibi bir analiz yöntemi, numunelerdeki radyoaktif bozunma miktarını tespit ederek kristallerin yaşını belirlemeye yardımcı oldu.
NASA, Ay’ın Mars büyüklüğünde bir nesnenin milyarlarca yıl önce Dünya ile çarpışarak oluştuğu teorisini destekliyor. Bu yeni keşif, Ay’ın yaşına ilişkin daha net bir anlayış sunarken, bu çarpışmanın yaklaşık ne zaman meydana geldiği hakkında da ipuçları sağlıyor. Apollo 17 gibi insanlı keşif görevlerinin önemi de bu bağlamda vurgulanıyor. Bu görev, 1972’de gerçekleştirilmiş ve Ay’ın yüzeyini jeolojik olarak araştırmış, 243 poundluk Ay materyalini Dünya’ya getirmişti, ve şimdi bu materyaller 51 yıl sonra daha derinlemesine incelenebiliyor.
NASA, Ay’ı keşfetmek için 105’ten fazla robotik uzay aracını fırlattığını belirtiyor ve bu nedenle daha fazla keşif fırsatının önlerinde olduğunu söylüyor. NASA liderliğindeki bir sonraki insanlı Ay görevinin en erken 2025’e kadar gerçekleşmesi planlanıyor ve bu görevlerin Ay’ın oluşumu hakkında daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.