DOLAR 32,5248 -0.05%
EURO 34,9526 0.21%
ALTIN 2.423,110,01
BITCOIN 2093105-3,30%
Mersin
31°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ezine Keçi Peyniri Nedir?

Ezine Keçi Peyniri Nedir?

ABONE OL
28 Ocak 2022 13:30
Ezine Keçi Peyniri Nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Ezine keçi peyniri Kaz Dağları’nın eteklerinde, Ege Denizi’ne yakın, yemyeşil bitki örtüsü yöresinden toplanan peynir çeşididir. İçerisinde % 85 oranında keçi sütü bulunur. Bu peynir üretimden sonra 8 ile 12 ay arasında aromasını ve tadını alabilmesi için soğuk hava depolarında bekletilir. Ezine keçi peyniri beyaz bir renge sahiptir. Bu peynir keçi sütünün kendine has aromasını ve tadını almıştır. Kendine özgü bir aroması ve tadı vardır. Koyun peynirine göre daha az, inek peynirine göre daha yağlı ve kıvamlı bir yapısı vardır. Keçi peyniri tüketmeyi sevenler tam kıvamında olan bu peyniri rahatlıkla tüketebilir.

Ezine Peynirinin Faydaları Nelerdir?

Ezine peynirinin faydaları şunlardır:

  • Ezine peynirinin içerisinde çeşitli vitamin ve mineral bulunur. Bu da insan vücuduna enerji sağlar.
  • Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük ve trans yağ asidi içermediği için vücudun kolesterol dengesine katkı sağlar.
  • Ezine peyniri içinde bulunan protein vücudun protein ihtiyacını karşılar.
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Kemik ve diş sağlığına katkısı vardır.
  • Zekâ gelişiminde rol oynar.
  • Hafızayı güçlendirir. İlerleyen zamanlarda ortaya çıkabilecek olan hafıza kaybı veya Alzheimer gibi hastalıkların görülmesini azaltır.

Birçok faydası olan Ezine peynirini tüketmek isterseniz Ezine’den Gelsin sitesinden hizmet alabilirsiniz.

Ezine Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Bu peyniri yapmak için öncelikle süt 65 derecede kaynatılıp 36 dereceye düşürülerek mayalama işlemi yapılır. Ardından keçi peyniri kırılma aşamasına bırakılır. Kırılma aşamasından sonra 20 dakika kadar bekletilerek çendele bezine sarılır. 2 saat baskı uygulanan peynir bir gün kadar bekletilir. Tenekeleme ve kalıplama işleminden sonra 8-12 ay dinlenmesi için soğuk hava depolarına aktarımı yapılır. Böylece soğuk hava depolarında aromasını ve tadını almış olur.

Ezine Keçi Peyniri Nasıl Saklanır?

Bu peynirinin saklanması oldukça pratiktir. Ambalajlı biçimde alındığında ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edilir. Büyük kalıplar halinde açık şekilde alındığında ise daha dikkat edilerek uzun süre saklanması mümkündür. Salamura yapılarak muhafaza edilmesi gerekir. Fakat saklanırken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Peyniri saklanırken kesinlikle farklı çeşitte olan bir peynir ile aynı kapta bulunmamalıdır. Bu peynir çeşidi ile ilgili Ezine’den Gelsin sitesinden hizmet alabilirsiniz.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.