CNN International tarafından elde edilen yeni uydu görüntüleri, Kuzey Kore’nin nükleer silahlarını depolamak için kullandığı düşünülen bir tesisi gizlemek için çeşitli faaliyetler yürüttüğünü ortaya koydu. 11 Şubat’ta Maxar tarafından fark edilen ve Middlebury Enstitüsü’ndeki uzmanlar tarafından analiz edilen görüntü, Kuzey Kore’nin 2020 yılı boyunca Yongdoktong bölgesinde yeni yapılar inşa edildiğini gösteriyor.
Siyaset bilimi profesörü Jeffrey Lewis, “Maxar tarafından yayınlanan görüntüler Aralık 2019’a kadar bir tünelin inşa eildiğini, Şubat 2021’de ise bu tüneli gizlemek için bir bina yapıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
ABD’li bir istihbaratçı ise CNN International’a yaptığı açıklamada, Yongdoktong’un daha önce ABD istihbaratı tarafından şüpheli bir Kuzey Kore nükleer silah depolama tesisi olarak tanımlandığını ve hala bu amaç için kullanıldığına inanıldığını ifade etti.
Bununla birlikte uzmanlar, uydu görüntülerinin ABD ulusal güvenlik görevlileri arasında yıllardır yaygın olarak bilinenleri doğruladığını açıkladı: Kuzey Kore, zaten yıllardır geliştirdiği nükleer silah stoklarını saklamak için daha ileriye gidiyor, ülkenin dört bir yanındaki sahalarda ise yeni silahlar üretilmeye devam ediyor.
Diğer taraftan, ABD Başkanı Joe Biden’ın ülkenin Kuzey Kore’ye ilişkin izleyeceği politikayı önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor. İki eski istihbarat yetkilisine göre bölgedeki son inşaat, ABD istihbarat teşkilatlarının dikkatini kesinlikle çekecek ve Biden’a sunulan raporda yer alacak.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, geçen ay basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Başkanın görüşüne göre, Kuzey Kore’nin nükleer balistik füzesi ve nükleer silahların yayılmasıyla ilgili diğer faaliyetler, dünyanın uluslararası barış ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Küresel yayılmayı önleme rejimini baltalıyor” ifadelerine yer vermişti.
Öte yandan, iki ülke arasındaki nükleer gerilim, 1993 yılında Kuzey Kore’nin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’ndan çekilmesiyle başladı. Ertesi yıl, ABD Kuzey Kore’nini nükleer silah programını dondurması karşılığında uluslararası yardımla iki adet elektrik gücü sağlayan nükleer santralin inşa edilmesini öngören bir anlaşma imzaladı. 1998 yılında ise Kuzey Kore, Japonya’nın istediği herhangi bir şehrini ve bölgesini vurabilme kapasitesine sahip olduğunu kanıtlamak için Japonya üzerinden Pasifik Okyanusuna iki adet füzeyi ateşledi. Aynı yıl ABD ve Kuzey Kore, Kuzey Kore’nin geliştirmekte olduğu şüpheli yeraltı nükleer faaliyetlerle ilgili ilk üst düzey yuvarlak masa görüşmelerini Pyongyang’da gerçekleştirdi ABD konuyla ilgili Kuzey Kore’de müfettişlerin konuşlandırılması talebinde bulundu.
Kuzey Kore, Trump’ın dört yıllık başlık döneminde ABD ile inişli çıkışlı bir ilişki yaşadı. Kim Jong-un ve Trump 2018’de Singapur’daki tarihi görüşmeden önce defalarca birbirlerini savaşla tehdit etti.
Son olarak, Kuzey Kore Medyası Joe Biden’ın görevine başlamasında günler önce 15 Ocak’ta “dünyanın en güçlü silahı” olarak niteleyerek denizaltından fırlatılan yeni bir balistik füzeyi tanıttı. Pukguksong-5 adlı füzelerin bir kısmı lider Kim Jong-un tarafından yönetilen bir geçit töreninde sergilendi.
Kim Jong-un, yılın başında düzenlenen İşçi Partisi’nin beş yıllık değerlendirme toplantısında ABD’nin Kuzey Kore’nin en büyük düşmanı olduğunu belirterek, “ABD, Pyongyang’ın devriminin önündeki en büyük engel ve bizim en büyük düşmanımızdır. Kimin yönetimde olduğu fark etmeksizin, Kuzey Kore karşıtı politikalarının doğası asla değişmeyecektir” ifadelerini kullanmıştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.