Meteor yağmurları, gezegenimize ulaşan meteorların Dünya atmosferine girdikten sonra oluşturduğu etkileyici görsel şölenlerdir. Orionid meteor yağmuru, Ekim ayının ilk günlerinden itibaren gözlemlenebilen ve 21 Ekim’de zirveye ulaşan bir meteor yağmuru türüdür.
Orionid meteor yağmuru, saatte yaklaşık 240 bin kilometre hızla yol alan meteorların atmosferimize girişi sırasında oluşturduğu parıltıları içerir. Bu parıltılar, gökyüzünde birkaç saniyeden bir dakikaya kadar sürebilir. En iyi gözleme koşulları sağlandığında, bir saatte ortalama 20 göktaşı görülebilir.
Orionid meteor yağmuru, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen bir meteor yağmuru türüdür. Halley kuyruklu yıldızı, Dünya’nın yakınından son olarak 1986 yılında geçti. Bu kuyruklu yıldız, Güneş etrafındaki bir turunu 76 yılda tamamlar ve 2061 yılında tekrar Dünya’dan görülebilir olacak.
Bu görsel şöleni izlemek için özel bir gözlem aletine ihtiyaç duyulmaz, sadece açık hava ve hava koşullarının elverişli olduğu bir yer gereklidir. Şehir ışıklarından uzak, ışık kirliliğinin az olduğu bölgelerde gözlem yapmak daha etkili olacaktır. Gözlem yaparken gece 01.00 ile 04.00 arası en iyi saatler olarak önerilir.
Orionid meteor yağmuru, gökyüzünde parıldayan yıldızların etkileyici bir gösterisini sunar ve doğa olaylarının güzelliklerinden biridir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.