DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Mersin
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trafik sigortasında yeni yıl tarifesi

Trafik sigortasında yeni yıl tarifesi

ABONE OL
11 Şubat 2022 11:04
Trafik sigortasında yeni yıl tarifesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trafik sigortasında yüksek artışların önüne geçebilmek için 12 Nisan 2017 itibarıyla tavan fiyat uygulaması başlamıştı. Buna göre; tüm araç sınıfında, basamaklara ve illere göre bir tavan fiyat belirlenmişti. Bu tavan fiyatları da devletin her yıl tespit ettiği oranlarda artıyor. Bu artış 1 Ocak itibarıyla aylık yüzde 1 olarak uygulanacak. 

Kaza yapınca katlanıyor

Tavan fiyatta, 5’inci kademedeki sürücüye yüzde 15, 6’ncı kademedeki sürücüye yüzde 30, 7’nci kademedeki sürücüye yüzde 45 indirim uygulanıyor. Bu indirim 4’üncü basamağa göre belirleniyor. Hasar yaptıkça kademe 1’e doğru düşüyor. Poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa yüzde 50 artış uygulanıyor. Art arda üçüncü yılı da hasarlı kapatıp 1’inci basamağa düşenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.

Şehirlere göre değişiyor

Diğer yandan fiyatlar illere göre de değişiklik gösteriyor. İstanbul’da fiyatlar yüzde 6, Kocaeli, Ankara ve Bursa’da yüzde 3 artırımlı uygulanıyor. Diğer illerde yüzde 1-5 arasında indirim yapılıyor. Bu nedenle hesapladığımız TABLO’da aynı basamakta farklı fiyatlar görebilirsiniz. Elbette pazardaki rekabetten dolayı bazı sigorta şirketleri, tavan tutardan daha düşük teklifler verebiliyor. Ancak hiçbir şirket, tavan fiyatın üzerinde bir poliçe düzenleyemiyor.

En pahalısı İstanbul’da

Zorunlu trafik sigortasında en pahalı il, kaza riskinin yüksek olduğu İstanbul. İstanbul’da bu ay trafiğe ilk kez çıkacak yani 4’üncü basamakta yer alacak bir sürücü için kesilecek poliçenin tavanı, otomobiller için 1.625 lira olacak. İstanbul’la Hakkari veya Şanlıurfa arasında 4’üncü basamaktaki fiyat farkı 168 lira. En ucuz trafik sigortası Aydın, Tokat, Sinop, Isparta, Tunceli, Çanakkale, Mardin, Hatay, Osmaniye, Kütahya, Muğla, Kars, Kastamonu, Burdur, Adıyaman, Şanlıurfa, Ardahan, Hakkari ve Kilis’te. Buradaki sürücülerden 3 yıl ve daha fazla kaza yapmamış olanlar, otomobiller için 7’nci basamakta 801 lira ödeyecek. İstanbul’da ise bu tutar 894 lira olacak.

Taksi ve otobüste…

En pahalı trafik sigortası 25 bin 219 ile İstanbul’da, 2’den fazla kaza yapmış otobüsler için uygulanacak. Çok kaza yapan taksilerde de en yüksek fiyat İstanbul’da 10 bin 521 lira olacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.