Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Tamamlandı Yusufeli ilçesinde 26 Şubat 2013’te temeli atılan Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santrali inşası tamamlandı. İnşa sürecinde halk, köylerinden yeni yerleşim yerlerine taşındı. Tekkale Köyü, Baraj Suyunun Çekilmesiyle Gün Yüzüne Çıktı Baraj 2022’de su tutmaya başladı ve Yusufeli, Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı….
Yusufeli ilçesinde 26 Şubat 2013’te temeli atılan Yusufeli Barajı ve hidroelektrik santrali inşası tamamlandı. İnşa sürecinde halk, köylerinden yeni yerleşim yerlerine taşındı.
Baraj 2022’de su tutmaya başladı ve Yusufeli, Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Fakat su seviyesinin 30 metre çekilmesiyle Tekkale köyünde bulunan evler, okul ve Orta Çağ’da yapıldığı tahmin edilen Tekkale Köyü Kalesi gün yüzüne çıktı.
Köye gelenler, eski yerleşim alanlarını ziyaret ederek duygusal anlar yaşadı. Mithat Demirkıran, “Burada doğdum, büyüdüm. Anılarımız sular altında kalmıştı. Barajda su seviyesinin düşmesiyle sular altında kalan köyümüz yeniden gün yüzüne çıktı. Biz de buraya gelerek anılarımızı tazeliyoruz” dedi. Eşi ile köy yakınına gelen Nazire Demirkıran da, “Yıllar sonra baraj yapımı gerçekleşti ve köyümüz sular altında kaldı. Burada eşimin ve ailesinin pek çok anısı var, onlar için çok üzüldüm” şeklinde konuştu.
Güriner Durur da “Suların çekilmesiyle yeniden gün yüzüne çıkan köyümüze, evlerimize bakıp anılarımızı hatırladık” ifadesini kullandı.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]