DOLAR 32,5672 0.42%
EURO 35,4371 0.23%
ALTIN 2.327,000,35
BITCOIN %
Mersin
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’den ‘sine-i millet’ çağrısına yanıt

CHP’den ‘sine-i millet’ çağrısına yanıt

ABONE OL
11 Şubat 2022 11:07
CHP’den ‘sine-i millet’ çağrısına yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, erken seçime gidilebilmesi için muhalefete sine-i millete dönme çağrılarına ilişkin, “Kamuoyunda yaratılan ‘CHP sine-i millete dönerse seçim olur algısı’ doğru değildir. Bunu iktidara yakın medya köpürtüyor” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, erken seçime gidilebilmesi için muhalefete sine-i millete dönme çağrılarına yanıt verdi.

Özel, “Anayasa’mızda da yasalarımızda da bir partinin milletvekillerinin kısmen ya da tamamen istifası durumunda seçimlerin yenileneceğine dair bir madde yoktur. Kamuoyunda yaratılan ‘CHP sine-i millete dönerse seçim olur algısı’ doğru değildir. Bunu iktidara yakın medya köpürtüyor” diye konuştu.

Sözcü’den Rahmi Turan’a konuşan CHP’li Özel, şunları söyledi:

“Anayasa’nın 78’inci maddesi ara seçimi düzenler. ‘Milletvekillerinin yüzde 5’i, yani bugünkü sayıya göre 30 milletvekili, herhangi bir sebeple milletvekilliği sıfatını kaybederse, bunun 90’ıncı gününü takip eden pazar günü, boşalan yerler için ara seçim yapılır’ denilmektedir. Bir an için CHP’nin ‘sine-i millete’ döndüğünü varsayalım. Şu andaki boş 16 milletvekiline ek olarak istifa edecek 135 milletvekiliyle birlikte 151 milletvekili için 90 gün sonra seçim yapılacaktır. Bu seçime sine-i millete dönen CHP, doğal olarak girmeyecektir.

CHP’nin olmadığı seçimde 151 milletvekilinden 63’ünü Cumhur İttifakı (AKP+MHP) kazanırsa, iktidar cephesi Meclis’te 400 milletvekili ile Anayasa’yı referandumsuz değiştirecek sayıya ulaşacak ve Anayasa’yı hiçbir engel olmadan istediği şekle dönüştürebilecektir. Sizin ‘Sine-i millet tuzağı’ olarak ifade ettiğiniz konunun böyle tehlikeli boyutuna da dikkat çekmek isterim.”

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.