ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, BMC ve ASELSAN iş birliğiyle yürütülen 12 metrelik elektrikli otobüs projesini ve bu alandaki çalışmalarını açıkladı.
Çelik, bu projede kullanılan 250 kilovatlık sabit mıknatıslı motor teknolojisinin mevcut elektrikli araçlarda kullanılanlardan daha ileri düzeyde olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu motor için ASELSAN mühendislerinin dört yüksek lisans tezi ve beş patente sahip olduğunu belirtti. Kontrol, sürüş ve batarya şarj ünite kontrol sistemlerinin de ASELSAN bünyesinde özgün betvole olarak geliştirildiğini ekledi.
ASELSAN ve BMC arasındaki iş birliği protokolü çerçevesinde başlatılan bu projede, BMC PROCITY EV aracına ASELSAN çekiş sistemi entegre edildi. Çelik, bu teknoloji sayesinde sadece otobüsler değil, hafif elektrikli araçlardan otomobillere, minibüslerden trenlere, kamyonlardan iş makinelerine ve hatta askeri veya sivil su üstü/su altı gemilerine kadar her türlü elektrikli aracın milli çekiş sistemi ile donatılabileceğini söyledi.
Milli teknoloji kullanımının maliyeti düşürdüğünü vurgulayan Çelik, yurt dışından alınan sistemlerin güncellenmesinin maliyetli betvole giriş olduğunu ve yerli bir firma tarafından yapıldığında daha ekonomik olduğunu açıkladı. Ayrıca, bu teknolojilerin milli olmasının önemini vurgulayarak, Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100. yılında bu alanda yeni başarı öyküleri yazmayı hedeflediklerini belirtti.
ASELSAN aynı zamanda ticari araç sektöründe TEMSA ile birlikte bir elektrikli otobüs geliştirdi ve Karsan ile Adalar’da kullanılacak 60 minibüs üretimine devam ediyor. Rüzgar tribünleri alanında da büyük bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Çelik, 10 gigavatlık bir potansiyelin hayata geçirilmesinin planlandığını ve bu alanda ASELSAN’ın büyük bir rol oynayabileceğini ifade etti. Kontrol sistemlerinin milli olmasının önemine de vurgu yapan Çelik, BOTAŞ’ın Dörtyol-Batman doğalgaz boru hattı SCADA’sında ASELSAN ürününün kullanılmasının kaçağı sıfıra indirdiğini açıkladı.
ASELSAN’ın bu alanda marka olma yolunda ilerlediğini, yatırım yaptığını ve personel yetiştirdiğini belirten Çelik, bu yetenekleri Türkiye’nin tüm sistemlerine kazandırmak istediklerini söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.