DOLAR 32,6013 0.38%
EURO 34,7940 0.16%
ALTIN 2.497,280,53
BITCOIN 21163606,78%
Mersin
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bootstrap Nedir ?

Bootstrap Nedir ?

ABONE OL
19 Temmuz 2021 21:45
Bootstrap Nedir ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Günümüzde her şirketin ya da kurumun bir web sitesi vardır. Hatta bireysel siteler bile yaygın şekilde kullanılmaktadır. WordPress tabanının bunda etkisi büyüktür. Kolay kurulum ve basit ara yüz ile kullanıcılar kendilerine ait web sayfası oluşturabilmektedir. Bootstrap web sayfası yaparken veya düzenlerken önemli bir konuda sizlere yardımcı olmaktadır. Bootstrap ile beraber yapacağınız siteyi akıllı cihazlara uyumlu hale getirmek daha kolay. Sadece bu özelliği ile öne çıkmamaktadır. Aynı zamanda araç, birçok tasarım yapmanıza da olanak sağlar.

Geçmişte web sitelerinin tasarımı ve akıllı cihazları uyumu çok düşünülmezdi. Fakat 2020 yılında bunun önemi daha da anlaşılır hale geldi. Bu furya elbette şimdi başlamadı. Akıllı cihazların hayatımızda yer edinmesiyle birlikte sitelerin mobil uyumu da önemli hale geldi. Web sitesi sahipleri için bu süreç biraz sancılı başladı. Zamanla her şey yerine oturdu. Şimdilerde Google, mobil siteleri şart koşuyor desek abartmayız. Kullanıcıların birçoğu internete akıllı cihazlardan girmesi alınan kararı doğrular nitelikte. Google, mobil uyumlu web sitesi olmayanları daha alt sıralarda gösterdiği herkes tarafından bilinir. Ancak zamanımızda kurulumu gerçekleşe siteler mobil uyumludur.

Bootstrap Nasıl Kullanılır?

 

Bootstrap nedir, sorusuna cevap bulduk. Şimdi ise program nasıl kullanılır ve ne yapmak gerekir buna bakalım. Hazır kurulu bir sistem olması işinizi daha da kolaylaştırır. Kopyala yapıştır mantığı ile işlerinizi halledebilirsiniz. Fakat öncesinde sayfanın HTML5 ve CSS dosyası ile birlikte jquery scriptine hazır olması gereklidir. Hazır olduktan sonra sayfaya bunları eklemelisiniz. Sayfa düzeninde kullanacağınız bir öğeye getbootstrap sitesini referans yapmalısınız. Daha sonrasında sizlere gerekli olan kodları kopyalayın ve yapıştırın. Ayrıca bu işlemleri vds satın al  Bootstrap CDN üzerinden de yapmak mümkün. Bootstrap CDN eklemelerini alarak bulunan projeye dahil edebilirsiniz.

Bootstrap grid sistemine sahiptir. Yani Türkçe tabirle ızgara sistemi vardır. Bu ızgara sayesinde sitenin asıl yapım aşaması hızlanmış olur. Bootstrap grid sayesinde kodlama süreleri ciddi oranda düşer. Kodlama yaparken bu yapının oluşması kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Izgara yapısı 3 ana esasa dayanır; kapsayıcı, satırlar ve kolonlar.

  • Kapsayıcı: Bootstrap grid üzerinde her şeyin tam yerleşmesini sağlar. Satırların oluşabilmesi için kapsayıcıya ihtiyaç vardır.
  • Satırlar: 12’li bir kolon üzerine kuruludur. Kolonların ya da sütunların kendilerini atmasına engel olur. Ana kapsayıcının oluşturduğu boşlukları doldurur. Şuna dikkat etmek gerekir, satırları ana kapsayıcı dışında kullanılmamalıdır. Zaten kullanmaya çalıştığında size yanıt vermez. Görevi dışında kullanmamaya özen gösterin. Herhangi bir hata ile karşılaşmamak için önemli.
  • Kolonlar: Izgara yapısında son olarak kolonlar yer alır. Burada sağ ve sol tarafta dolgu malzemeleri bulunur. Bu dolgu malzemeleri satır ile aralarında yer alan mesafeyi ayırmak için eklenir. Her ayrı kolon için bu işlemde aynı etkiyi gösterir.

Olayları biraz daha basit dille anlatalım. Mantık olarak sistem, sütun esasına göre çalışır. Bir satırın 12 sütuna bölünmesi şeklinde oluşmaya başlar. Oluşan sütunlar sayesinde farklı cihazlarda görme imkanı olur. Örnek verecek olursak, geniş ekrana sahip olan bir cihazda 4’lü sütun yapısı var. Bu durumda 12 sütunu 3 ayrı sütuna bölerek uyumlu bir yapı oluşturabiliriz.

Bootstrap Kullanım Yerleri

 

Bootstrap programının kullanım alanı sandığınızdan daha geniştir. Herhangi standart işlemlerin dışında birden fazla unsur tasarlanabilir. Program, web sitesinin her alanında kullanıma açıktır. Sitenin içinde yer alan öğeleri istediğiniz şekilde şekillendirmeniz konusunda yardımcı olur. Navigasyon, modal pencereler, slider, tablolar ve tipografik öğeler gibi alanlarda kullanılabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.