İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) gelen bilim insanları, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı olan CERN’de yapay zeka ile parçacık fiziği araştırmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye Yapay Zeka Platformu Eşbaşkanı Prof. Dr. Altan Çakır, İTÜ’nün 2011 yılında resmi üyeliği ile Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CMS) deneyi kapsamında CERN’deki araştırmalara aktif olarak katıldığını açıkladı. Çakır, Türk bilim insanlarının CERN’de dedektör donanımı, yazılım ve ara yazılım teknolojileri üzerinde çalıştığını belirtti.
Ayrıca, proton-proton çarpışmaları sonucu oluşan parçacık etkileşim deneyleriyle elde edilen yüksek ölçekli verilerin, evrenin sırları ve maddenin temel yapısı üzerine yapay zeka tabanlı disiplinler arası araştırmalar ve ölçümler için kullanıldığını da vurguladı. Bu yıl CERN’de Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırmaları Kurumu (TENMAK) tarafından desteklenen yeni bir yapay zeka tabanlı araştırma projesine de başladıklarını açıkladı.
İTÜ-CERN araştırma grubu lideri olan Çakır, gruplarının CERN’de yüksek radyasyon kaynaklı zararın tahminlenmesi ve bakım çalışmalarının yapay zeka kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca, Higgs Bozonu gibi temel parçacıkların incelenmesi, kara madde, kara delikler, karşıt madde ve etkileşim anomalileri gibi evrenin oluşumuyla ilgili gizemli konular üzerinde de çalıştıklarını ifade etti.
Çakır, İTÜ’nün CERN’deki çalışmalarıyla disiplinler arası bir yaklaşım benimsediğini ve farklı bilim ve mühendislik alanlarını bir araya getirerek kolektif başarının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, öğrencilere CERN’deki öğrenimlerini aktararak, genç bilim insanlarının uluslararası araştırmalara katılımını teşvik ettiklerini sözlerine ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.