Aşırı sağcı lider Janez Jansa, Slovenya Parlamentosu’nda yapılan kapalı oylamada 51’e karşı 36 oyla ülkenin yeni başbakanı seçildi. Dördüncü kez bu göreve gelen Jansa’nın seçimi, Slovenya’da aylardır süren siyasi tıkanıklığı sona erdirdi. Bu gelişme, ülkenin özellikle Filistin ve İsrail’e yönelik dış politikasında önemli değişimlerin habercisi olarak değerlendiriliyor. Jansa, parlamentodaki konuşmasında Slovenya’yı “fırsatlar, refah ve adalet ülkesi” yapma hedefini dile getirdi.
Jansa’nın başbakanlık adaylığının onaylanmasıyla, 22 Mart’taki genel seçimleri az farkla kazanan Robert Golob liderliğindeki Özgürlük Hareketi’nin meclis çoğunluğuna ulaşamamasıyla başlayan siyasi belirsizlik de sona erdi. Sloven Demokrat Partisi (SDS) lideri Jansa’ya, Yeni Slovenya – Hristiyan Demokratlar (N.Si), Sloven Halk Partisi (SLS), Fokus ve Demokratlar Partisi destek verdi. Hükümette yer almayacak Resnica temsilcileri de yeni koalisyona onay verdi.
Jansa’yı destekleyen beş partili merkez sağ koalisyonu, ekonomik reformları öncelik olarak belirledi. Koalisyon, şirketler ve hane halkı için vergi indirimleri, girişimlere ve hızlı büyüyen firmalara destek sözü verdi. Ayrıca, emeklilik sisteminin finansmanına katkı sağlayacak bir fon kurulması planlanıyor.
Yeni koalisyon, bürokrasinin azaltılması, yolsuzlukla mücadele ve yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi gibi konularda da adımlar atmayı hedefliyor. Jansa’nın 15 gün içinde yeni kabine listesini parlamentonun onayına sunması bekleniyor.
Başbakan adaylığının onaylanmasının ardından Janez Jansa, Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar ve çeşitli yabancı liderlerden tebrik mesajları aldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Jansa’yı kutlayarak iş birliği beklentilerini dile getirdi.
Jansa’nın başbakan seçilmesiyle Slovenya’nın Filistin ve İsrail politikalarında köklü bir değişim öngörülüyor. Önceki Başbakan Robert Golob liderliğindeki Özgürlük Hareketi, Filistin’i devlet olarak tanıma, İsrail ile silah ticaretini yasaklama ve İsrailli yerleşim bölgelerinden ithalatı durdurma gibi adımlar atmıştı.
İslamofobik çıkışlarıyla bilinen ve İsrail konusunda Golob’a zıt bir duruş sergileyen Jansa, daha önce Filistin’i tanıma kararını geri çekeceğini açıklamıştı. Ayrıca, Slovenya’nın Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma niyetini de belirtmişti. Bu açıklamalar, yeni hükümetin Orta Doğu politikalarında radikal bir yön değişikliğine gideceğinin sinyallerini veriyor.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]