Beş Körfez ülkesi, İran’ın Hürmüz Boğazı’na alternatif olarak belirlediği yeni su yolu güzergahına tepki gösterdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan ile birlikte Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Deniz Güvenliği Komitesi’nde ortak bildiri yayımladı.
Bildiride, İran’ın önerdiği alternatif güzergahın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve seyrüsefer özgürlüğünü ihlal ettiği vurgulandı. Bu adımın, IMO’nun boğazdaki güvenli seyri düzenleme yetkisini hiçe saydığı belirtildi.
Körfez ülkeleri, IMO Deniz Güvenliği Komitesi’nin Hürmüz Boğazı’nda ticaret ve kargo gemilerinin seyir güvenliğini artırmaya yönelik aldığı kararı memnuniyetle karşıladı. Ülkeler, İran’ın bölgede insansız hava araçları, füzeler ve mayınlar kullanarak denizcilik güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmasından duydukları derin endişeyi dile getirdi.
İran’ın 20 Mayıs’ta duyurduğu ve “Fars Körfezi Su Yolu İdaresi” adını verdiği girişim, Hürmüz Boğazı’nın doğusunda Mübarek Dağı ile Güney Fuceyra hattı arasını ve batıda Keşm Adası ile Ummu’l-Kayveyn arasındaki alanı denetim sahası olarak belirlemişti.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]