Gram altın, dün ons altındaki yükselişe paralel olarak değer kazanarak günü önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 6 bin 629 liradan tamamladı. Güne düşüşle başlayan gram altın, saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,6 altında 6 bin 590 lira seviyesinde işlem görüyor.
Aynı dakikalarda çeyrek altın 10 bin 860 liradan, Cumhuriyet altını ise 43 bin 240 liradan alıcı buluyor. Altının onsu ise yüzde 0,7 değer kaybıyla 4 bin 457 dolardan işlem görüyor.
Orta Doğu’daki çatışmaların şiddetlenmesi, ABD-İran görüşmelerini olumsuz etkileyerek petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. Bu durum, enflasyonist baskıları tetiklerken, altın fiyatları üzerinde borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek kalacağına dair endişelerle düşüş eğilimi öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gideceğine yönelik beklentiler de altın fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
ABD’de JOLTS açık iş sayısı nisanda bir önceki aya göre 731 bin artarak 7 milyon 618 bine ulaştı ve Mayıs 2024’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu veri, Fed’in faiz oranlarını artıracağı yönündeki tahminleri güçlendirdi. Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikler nedeniyle faiz oranlarını şimdilik sabit tutmanın makul olduğunu, ancak yüksek seyreden enflasyon karşısında yakın zamanda adım atılabileceğini belirtti.
Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik Satın Alma Yöneticileri (PMI) ile ABD’de ADP özel sektör istihdamı ve Fed’in Bej Kitap raporu gibi yoğun veri gündeminin takip edileceğini kaydetti.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]