Fransa genelinde lise öğrencilerinin protestoları nedeniyle bugün yaklaşık 500 okul kısmen veya tamamen kapatıldı. Eylemlerin şiddeti artarken, Belfort kentinde bir lise öğrencisi, kendisine müdahale eden bir polis memurunu ‘cinayete teşebbüsle’ suçlayarak şikayette bulundu. Bu gelişme, ülke çapında devam eden gerilimi daha da yükseltti.
Fransa Eğitim Bakanı Edouard Geffray, dün yaptığı açıklamada, artan güvenlik endişeleri nedeniyle yaklaşık 400 ila 500 lisede derslerin askıya alınacağını belirtti. Bakan Geffray, protestoların başlamasından bu yana 24 okulun yakıldığını veya yağmalandığını kaydetti. Ayrıca, eylemlere öğrencilerin arasına sızan ve şiddete başvuran aktivistlerin de katıldığını ifade etti.
Eğitim Bakanı Edouard Geffray, çevik kuvvet polisi ile öğrenci protestocular arasında yaşanan çatışmaların ardından bu kararın alındığını duyurdu. Geffray, eğitim alanında görevli 78 personelin yaralandığını ve bu durumun daha önce karşılaşılmamış bir olay olduğunu vurguladı. Bakanlık, güvenlik koşullarının sağlanamaması nedeniyle derslerin kısmen veya tamamen askıya alındığını bildirdi.
Geçtiğimiz hafta öğretmen eksikliği ve eğitim şartlarına tepki olarak başlayan bu protestolar, başkent Paris’ten Montpellier, Nantes ve Marsilya gibi birçok şehre yayıldı. Fransa Adalet Bakanı Gerald Darmanin, cuma günü yaptığı açıklamada, ülkedeki 3 bin 700 okuldan 735’inin şiddet içeren protestolardan etkilendiğini belirtmişti.
Fransa İçişleri Bakanı Laurent Nunez, cuma günü ülke genelinde 1747 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Eylemler sırasında eğitim görevlileri de dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişi yaralanırken, 800 civarında okulu etkileyen olaylarda 5 binden fazla kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.
Fransa Başbakanı Sebastien Lecornu ise dün yaptığı açıklamada, hükümetin lise öğrencileri ve eğitim personelinin karşılaştığı zorlukları gidermek amacıyla yeni adımlar attığını belirtti. Lecornu, bu adımların derslerin kesintisiz devam etmesinin sağlanmasını, tesislerin iyileştirilmesini, okul günlerinin daha iyi düzenlenmesini ve üniversiteye kabul platformunun daha şeffaf hale getirilmesini kapsadığını ifade etti. Eylemlerin 17 Eylül’de Paris ve çevresinde eğitim koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başladığı biliniyor.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]