DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Mersin
24°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Eğitim Sempozyumu “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” Konusuyla Gerçekleşti
  • Haber444
  • Egitim
  • Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Eğitim Sempozyumu “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” Konusuyla Gerçekleşti

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Eğitim Sempozyumu “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” Konusuyla Gerçekleşti

ABONE OL
9 Şubat 2024 08:02
Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Eğitim Sempozyumu “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” Konusuyla Gerçekleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, Özel Okul Ücretleri ve Öğretmen Maaşları Hakkında Konuştu

Türkiye Özel Okullar Derneği’nin (TÖZOK) her yıl Antalya’da düzenlediği eğitim sempozyumu, bu yıl “Eğitime Bütünsel Yaklaşım ve Yapay Zeka” temasıyla gerçekleşti. Bürokratlar, akademisyenler ve okul sahiplerinin katıldığı etkinlikte, TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, soruları cevapladı.

Özel Okul Ücretlerinde Yüzde 56.89 Zam Sınırı

Öztürk, Türkiye’deki özel okulların eğitimin lokomotifi olduğunu belirterek, ulusal ve uluslararası programlarla Türk Milli Eğitimi’nin ayakta durduğunu söyledi. İddiaların aksine, özel okulların ücret artışlarının ara sınıflarda 300 bin liraya çıktığı yönündeki rakamların doğru olmadığını ifade etti. Yasaya göre ara sınıflarda yüzde 56.89 zam yapılabilmesine rağmen, bu sınırların aşılmadığını belirtti. Öztürk ayrıca okullarda tam gün eğitim ve 3 öğün yemek olduğunu ve yemek fiyatlarına ekstra zam yapılmadığını vurguladı.

Özel Okul Velilerine Devlet Desteği Önerisi

Öztürk, özel okulların hepsinin aynı kefeye konulamayacağını belirterek, sorunun özel okul fiyatlarının indirilmesiyle çözülebilecek bir sorun olmadığını söyledi. Dünyada özel okul velilerine devlet desteği sağlandığını ifade eden Öztürk, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir öğrencinin maliyetini hesaplamasını ve bu rakamı tüm özel okul velilerine teşvik olarak vermesini önerdi. Böylece özel okullara ödeme yapılmasının gerekmediğini belirtti.

33 Bin 598 Depremzede Tam Burslu Okuyor

TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, “Ülkemizin en değerli hazinesi çocuklarımız” diyerek, depremzede 33 bin 598 öğrencinin 3 bin 93 okulda tam burslu okuduğunu açıkladı. Öztürk ayrıca, özel okulların yüzde 3’ünün ücretleri çok yüksek olduğunu ve bu okulların oranının yüzde 3’ü geçmediğini belirtti.

Özel Okullarda Yükselen Ücretler ve Devletin KDV Oranı Artışı

Bazı okullarda ilkokul 1. sınıf eğitim ve yemek ücreti KDV dahil 759 bin TL’ye kadar çıktı. Devletin özel okullardan aldığı eğitimin KDV oranının da 2024-2025 eğitim yılından itibaren yüzde 10 olarak uygulanacağı ifade edildi. Veliler, eğitim-öğretim için yüzde 10, yemek için yüzde 8, servis ve kıyafet için ise yüzde 18 KDV ödeyecek.

TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, özel okul ücretlerinin ders materyali, öğretmen kalitesi ve program farklılıkları nedeniyle yüksek olduğunu belirtti. Öğretmen maaşlarında ise seçim ve ekonomik koşullar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ifade etti. Ayrıca, ekonomik krizden dolayı birçok okulun battığını ve orta sınıf ailelerin ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Öztürk, eğitimde franchising sisteminin ise bireysel yapıya uygun olmadığını belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.