DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Mersin
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

YÖK’ün 2023 Yılı Maden Mühendisliği Yerleştirme Sonuçları Türkiye’de Endişe Yaratıyor
  • Haber444
  • Egitim
  • YÖK’ün 2023 Yılı Maden Mühendisliği Yerleştirme Sonuçları Türkiye’de Endişe Yaratıyor

YÖK’ün 2023 Yılı Maden Mühendisliği Yerleştirme Sonuçları Türkiye’de Endişe Yaratıyor

ABONE OL
16 Şubat 2024 08:01
YÖK’ün 2023 Yılı Maden Mühendisliği Yerleştirme Sonuçları Türkiye’de Endişe Yaratıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maden Mühendisliği Bölümleri Öğrenci Mevcudunu Dolduramıyor

Türkiye’nin maden mühendisliği eğitiminde önemli bir sorunla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. YÖK’ün 2023 yılı kontenjan ve yerleştirme sonuçlarına göre, 13 maden mühendisliği bölümünün 7’si öğrenci mevcudunu dolduramadı. Türkiye genelinde sadece 13 devlet üniversitesinde bulunan bu bölüm için YÖK, bu yıl toplam 390 öğrenci kontenjanı açtı. Ancak, YKS sonucunda bu kontenjanın yalnızca 216’sı dolarken geriye kalan 171 kontenjan boş kaldı.

Maden Mühendisliği Bölümlerinde Birinci Sınıflar Açılamadı

Maden mühendisliği bölümlerinde birinci sınıfların tamamı boş kaldığı için yeni birinci sınıf açılamadı. Örneğin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümüne 11 öğrenci kontenjanı açılmasına rağmen hiçbir öğrenci yerleştirilmedi. Benzer şekilde, Malatya İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümüne açılan 39 kontenjanın yalnızca 3’ü dolarken birinci sınıfın yüzde 92.3’ü boş kaldı.

Türkiye’deki Maden Mühendisliği Bölümlerindeki Durum

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi: 3 öğrenci yerleşti, yüzde 81.3 kontenjan boş kaldı.
  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi: 6 öğrenci yerleşti, yüzde 71.4 kontenjan boş kaldı.
  • Afyon Kocatepe Üniversitesi: 3 öğrenci yerleşti, yüzde 63.6 kontenjan boş kaldı.
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi: 11 öğrenci yerleşti, birinci sınıfların yüzde 47.6’sı boş kaldı.
  • İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi: 38 öğrenci yerleşti, yüzde 7.3 kontenjan boş kaldı.

Türkiye’nin Maden Mühendisliği Eğitimindeki Sorunlar

Türkiye’de maden mühendisliği bölümlerindeki öğrenci eksikliği sorunu sadece yerleştirme sonuçlarıyla sınırlı değil. Mezun olan maden mühendislerinin büyük bir kısmı da iş bulmakta zorluk çekiyor. Ülke genelindeki maden mühendisliği mezunlarının yüzde 80’e yakını devlet kurumlarında istihdam edilemiyor. Ayrıca, mezun olanların yüzde 47.2’si ilk 6 ayda düşük nitelikli işlere yönelmek zorunda kalıyor ve yüzde 70.2’si alanları dışında çalışıyor.

Bu sorunlarla birlikte, maden mühendisliği bölümlerinin akademik kadrolarında da eksiklik yaşanıyor. Örneğin, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünde 7 akademisyen görev yaparken, toplamda sadece 27 öğrenci bulunuyor.

Yüksek Maden Mühendisliği Okulu: 100 Yıl Sonra Düşüş

Türkiye’nin tek taşkömürü havzası olan Zonguldak’ta, 1924 yılında kurulan cumhuriyetin ilk üniversitelerinden olan Zonguldak Yüksek Maden Mühendisi Mektebi de büyük bir gerileme yaşıyor. Yeni adı Bülent Ecevit Üniversitesi Maden Mühendisliği olan bölüme son yıllarda artan ilgiyle birlikte öğrenci sayısı düşmüş durumda. 2023 yılında sadece 14 mezun veren bölüm, 44 yıl önce 28 mezun vermişti.

Öte yandan, Türkiye’de maden mühendisliği eğitimi veren bazı üniversiteler kontenjanlarını tam olarak doldurmayı başarmıştır. Örneğin, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.