Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK), imalat sektöründeki sanayicilere yönelik 250 milyar TL tutarında yeni bir kredi paketini hayata geçirme kararı aldı. Karara göre, bu paketle sanayicilerin işletme sermayesi güçlendirilecek.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen EKK toplantısına Adalet Bakanı Akın Gürlek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ve bazı bakan yardımcıları katıldı.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, küresel ekonominin jeopolitik gelişmeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile ticaret ve tedarik zincirlerinin yeniden yapılanması gibi etkenlerle büyük bir değişim sürecinde olduğu belirtildi. Açıklamada, kararlılıkla uygulanan politikalar sayesinde makroekonomik temellerin güçlendiği ve ekonominin şoklara karşı dayanıklılığının arttığı vurgulandı. Türkiye’nin 23 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürdüğü ve işsizlik oranının tek haneli seviyelerde kaldığı ifade edildi.
Açıklamada, yapısal dönüşümü esas alan politikalarla ihracat odaklı büyümenin ve reel sektörün rekabet gücünün desteklendiği kaydedildi. Bu kapsamda, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi programının kapsamının genişletilerek bütçesinin 750 milyar TL’ye yükseltildiği belirtildi. Ayrıca, imalat sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerin işletme sermayesini güçlendirmesi amacıyla uygun koşullu 250 milyar TL’lik yeni bir kredi paketinin devreye alındığı duyuruldu. Beşeri sermayenin niteliğini artıracak ve iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu becerileri geliştirecek politikaların da hayata geçirileceği ifade edildi.
İş ve yatırım süreçlerini kolaylaştıran reformlar ve hukuki öngörülebilirliği güçlendiren düzenlemelerle yatırım ortamının daha da iyileştirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Bu doğrultuda, TBMM Genel Kurulunun gündeminde bulunan 12. Yargı Paketi ile yargı süreçlerinin etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.
EKK toplantısında, iş gücü piyasasındaki gelişmeler değerlendirildi ve piyasanın ihtiyaçlarına yönelik politikalar görüşüldü. Ayrıca, 12. Yargı Paketi’nin ekonomiye ve yatırım ortamına etkileri ele alındı ve iş ile yatırım ortamının güçlendirilmesi için ek adımlar konuşuldu.
Açıklamada, Türkiye’nin jeostratejik konumu, geniş pazarı, güçlü altyapısı ve nitelikli iş gücü ile yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğu vurgulandı. Yüksek katma değerli yatırımları destekleyen, beşeri sermayeyi artıran ve ikiz dönüşümü hızlandıran yapısal reformlarla ülkenin küresel ölçekte güçlü bir yatırım, üretim ve ticaret merkezi olması hedefleniyor.
Rekalm & İşbirliği: [email protected]