DOLAR 32,4099 0.21%
EURO 35,0922 -0.12%
ALTIN 2.332,860,58
BITCOIN 23015272,61%
Mersin
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Katar’da Şaşırtıcı Bir Yeşil Macera: Mangrovlar

Katar’da Şaşırtıcı Bir Yeşil Macera: Mangrovlar

Katar Turizm, 26 Temmuz, UNESCO'nun Uluslararası Mangrov Ekosistemini Koruma Günü’nde Katar'ın mangrov ormanlarının biyoçeşitlilik için önemine vurgu yapıyor.

ABONE OL
26 Temmuz 2022 13:51
Katar’da Şaşırtıcı Bir Yeşil Macera: Mangrovlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Katar Turizm (Qatar Tourism), UNESCO’nun Uluslararası Mangrov Ekosistemini Koruma Günü’nü kutlamak için, Katar’ın mangrovlarının ülkenin biyoçeşitliliği için büyük bir önem teşkil ettiğini ve iklim değişikliğine karşı koymada kritik öneme sahip sürdürülebilir bir tatil noktası olduklarını ortaya koyuyor.

 

Gri veya beyaz mangrov ağaçları olarak da bilinen ve Katar’daki mangrov ormanlarında baskın tür olan Avicenna Marina, ülkenin en değerli gizli mücevherleri arasında ve başkent Doha’dan kaçarak yeşil bir vahaya ulaşmak isteyen tatilciler için popüler bir destinasyon.

 

Katar Üniversitesi Çevre Bilimleri Doçenti Prof. Dr. Mehsin Alyafei Katar’ın mangrovları ile ilgili şunları söylüyor: “Katar’ın mangrovları, iklim değişikliğine karşı savunmada gezegenimizi koruyan önemli bir ekosistemdir. Tatlı suya ihtiyaç duymadan çöl ortamımıza mükemmel bir şekilde adapte olmuş durumdalar ve atmosferden çok fazla karbon emiyorlar. Yıllar içinde mangrovların turistler, fotoğrafçılar, kuş gözlemcileri ve maceracılar için uğrak bir nokta haline geldiğini fark ettim. Mangrovlar birçok öğrenci ve bilim adamı tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.”

 

Sürdürülebilir ve popüler tatil noktası

Katar’ın mangrov ormanları, başkent dışındaki görülmesi gereken en popüler yerler arasında bulunuyor. Doha’nın kuzeyinde yer alan yemyeşil Al Thakira mangrovları, arabayla sadece 45 dakikalık kısa bir mesafede. Kuş gözlemciliğine heves duyanlar ise doğa koruma alanının yanında yer alan, bir zamanlar mor boya üretimi için önemli bir yer olan ve geçmişi M.Ö. 200’e kadar uzanan bir balıkçı kampı olan Mor Ada’nın ahşap yürüyüş yolları boyunca dolaşabilirler.

Bölgedeki birçok tur operatörü kano ve ayakta kullanılan paddle board kiralama hizmeti veriyor. Ziyaretçilerin önceden rezervasyon yaptırmaları ve deniz seviyesini kontrol etmeleri tavsiye ediliyor çünkü mangrovları keşfetmek için en iyi zamanın gelgit etkisiyle denizin kabardığı zamanlar olduğu biliniyor. Discover Qatar, 365 Adventures, Blue Pearl Experience ve Aqua Sports’un yer aldığı yerel operatörler arasında yetişkinlere yönelik iki saatlik kano veya paddle board ile rehberli macera için 60-70 USD arasında fiyatlar sunuluyor.

Mangrovların korunması, lüks Zulal Wellness Resort by Chiva-Som ve proje geliştiricisi Msheireb Properties’in imza projesidir. Çeşitli ’eğlenceli eğitim’ deneyimlerine katılabilecek olan Zulal’ın konukları, kendi elleriyle mangrove filizlerini dikmeden önce yerel ormanları keşfetmek için rehberli bir yürüyüşe veya tekne gezisine çıkabilirler. Tesis bu yıl 5.000 fidan dikmeyi hedefliyor. Zulal’ın sürdürülebilir deneyimleri hakkında daha fazla bilgiye https://www.zulal.com/sustainability /’den ulaşılabilir.

Katar Turizm Uygulayıcı Genel Müdürü Berthold Trenkel ise konuyla ilgili şunları paylaştı: “Katar’daki yoğun mangrov ormanları, yaban hayatı için korunaklı bir ortam sağlıyor ve doğa severler için ideal bir yer. Bu ormanlar yaşamla dolu doğa harikaları olmakla beraber, şehir ve çölden kaçabileceğimiz mükemmel bir yeşil alan sunuyor. Katar’ın güneyindeki İç Denize ve kum tepelerine, batısındaki Zekreet kayalık düzlüklerine doğru gerçekleştirilen popüler gezilere güzel bir ek seçenek olarak öne çıkıyor.”

 

Biyoçeşitlilik için önemli

Mangrovlar, Körfez bölgesinin sert çöl koşullarına ve yüksek tuzlu denizlerine benzersiz bir şekilde adapte olmuş durumda. Katar’da şiddetli rüzgarlara ve yağış eksikliğine dayanabilen mangrovlar; kabuklular, kuşlar, balıklar ve diğer hayvanlar için bir sığınak görevi de üstleniyor. Mangrovlar, tortuları ve kirleticileri emerek su kalitesini artıran mükemmel bir filtrasyon sistemi işlevi görüyor. Mangrov ormanlarının derin ve geniş kökleri, deniz yaşamının çoğalabileceği doğal bir koruma ortamı sağlıyor ve kıyı şeridini fırtına ve dalga erozyonundan koruyor.

Her yıl Afrika’ya doğru göç eden yüzlerce flamingo, 100’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Katar’ın mangrov ormanlarına da uğruyor. Yaşayan en büyük flamingo türü olan Büyük flamingo, Kasım ayından Nisan ayına kadar Katar’da görülebilir. Diğer göçmen kuşlar arasında martılar, karabataklar, kazlar, yeşilbaşlar ve çamur ördekleri bulunuyor.

Katar’daki diğer su bazlı faaliyetler hakkında daha fazla bilgi için ziyaret edin: https://www.visitqatar.qa/intl-en/things-to-do/adventures/the-water

 

Medya ile ilgili sorularınız için lütfen Qatar Tourism’in Basın Ofisi ile iletişime geçin:

+974 7774 7863 | [email protected]

 

Katar Hakkında:

Dünya nüfusunun %80’inin altı saatlik bir uçuşla ulaşabildiği Katar; Ortadoğu’nun kalbinde bulunan, Basra Körfezinin çevrelediği bir yarımadadır. 2022 yılında Numbeo tarafından dünyanın en güvenli ülkesi seçilen Katar, tüm gezginleri içtenlikle karşılıyor; 95’ten fazla ülkeden ziyaretçiler Katar’a vizesiz giriş yapabilir. Katar, kolayca erişilebilen ve inanılmaz bir çeşitliliğe sahip turistik mekanlara sahiptir. Ancak bunlarla sınırlı değil; Katar, Balina Köpek Balığı ve görkemli bir ulusal hayvan olan Arap Antilobu da dâhil olmak üzere çok sayıda fauna ve floraya ev sahipliği yapıyor. Katar’da yaşanan birçok deneyim, kültürel özgünlük ve modernitenin benzersiz bir mozaiğini oluşturuyor. Katar, ikonik müzelerden gökdelen restoranlarına; heyecan verici çöl maceralarından, FIFA 2022 Katar Dünya Kupası™ gibi dünyaca ünlü birçok etkinliğe kadar, her gezgine ve her bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Katar’ı transit geçecek olan gezginler, Qatar Airways ve Discover Qatar tarafından sunulan, Qatar Tourism tarafından desteklenen en iyi fiyatlara sahip kısa süreli konaklama paketleri ile bir taşla iki kuş vurabilir ve tatil sayılarını ikiye çıkarabilirler.

 

Qatar Tourism Hakkında:

Qatar Tourism Katar’ın turizm olanaklarının tanıtımından ve geliştirilmesinden sorumlu olan ve sektörün katlanarak büyümesini hedefleyen resmi bir devlet kurumudur. Katar, dünyanın dört bir yanından insanların sanat, kültür, spor ve maceraya dair eşsiz teklifleri deneyimlemek için bir araya geldiği, ailelere ve iş amaçlı misafirlerine Hizmet Mükemmelliği anlayışıyla hitap eden bir destinasyondur. Qatar Tourism, turizm değer zincirinin tüm öğelerini güçlendirmeyi, yerel ve uluslararası ziyaretçi talebini artırmayı, iç yatırımlar çekmeyi ve yerel ekonomide çarpan etkisi yaratmayı amaçlamaktadır. Qatar Tourism 2030 Stratejisi, 2030 yılına kadar yılda ülkeye 6 milyondan fazla uluslararası ziyaretçi çekmek gibi iddialı bir hedef belirleyerek, Katar’ı Orta Doğu’da en hızlı büyüyen turistik destinasyon haline getirmeyi amaçlamaktadır.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.