Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (TDT), 3 Ekim 2009’da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile temelleri atıldı. Türk dünyasının entegrasyonuna hizmet etmeyi amaçlayan TDT, ekonomiden politikaya, eğitimden kültüre, savunmadan güvenliğe kadar geniş bir yelpazede iş birliğini teşvik etmektedir.
TDT, Türk Dünyasındaki jeopolitik konumu güçlendiren uluslararası bir teşkilat olup Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan gibi 5 tam üyeden oluşmaktadır. Türk Devletleri Teşkilatı adıyla anılmaya başlanan TDT, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkeleri de “gözlemci” olarak bünyesinde barındırmaktadır.
TDT, Türk dünyasında karşılıklı güvenin artırılmasını, siyasi dayanışmanın güçlenmesini ve ekonomik iş birliğinin ivme kazanmasını hedeflemektedir. “Türk Dünyası-2040 Vizyonu Belgesi” ile stratejik perspektiflerini belirleyen TDT, Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerini koruma ve geliştirme amacını taşımaktadır.
TDT, devlet başkanları düzeyinde düzenlediği zirvelerle başarılı bir iş birliği örneği sergilerken, Türk dünyasında ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip toplumların kaynaşmasına da katkı sağlamaktadır. TDT’nin gelecek hedefleri arasında savunma sanayisi ve askeri iş birliğinin artırılması, Türk Dili Ortak Alfabesi gibi ortak projelerin hayata geçirilmesi yer almaktadır. TDT, 11. zirvesini Kırgızistan’da düzenleyerek Türk dünyasındaki iş birliğini daha da güçlendirmeyi planlamaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.