DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20828421,51%
Mersin
24°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nevruz Bayramı Kars’ta Semeni ve Nevruz Honçası Geleneği
  • Haber444
  • Magazin
  • Nevruz Bayramı Kars’ta Semeni ve Nevruz Honçası Geleneği

Nevruz Bayramı Kars’ta Semeni ve Nevruz Honçası Geleneği

ABONE OL
20 Mart 2024 14:06
Nevruz Bayramı Kars’ta Semeni ve Nevruz Honçası Geleneği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kars’ta Yüzyıllardır Yaşayan Nevruz Kutlamaları

Her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz Bayramı, Türk kültüründe “yeni yılın başlangıcı”, “baharın müjdecisi” veya “doğa bayramı” olarak kabul ediliyor. Bu özel günde akla ilk gelen ise Türk kültüründe “yaşam otu” olarak da adlandırılan semeni geleneği.

Kars’ta Semeni ve Nevruz Honçası Geleneği

Kars’ta yıllardır yaşatılan bir gelenek olan semeni, rengarenk kaplarda buğday, mısır ve nohut gibi tahılların yetiştirilmesiyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca Nevruz Bayramı’nda hediyeleşme geleneği arasında önemli bir yere sahip olan nevruz honçası geleneği de Karslılar arasında sürdürülüyor.

Elif-Zeki Demiral çifti, çocukları ile birlikte 24 yıldır bu geleneği yaşatıyor. Haftalar öncesinden semenileri ekip hazırlıklarını yapan aile, bin 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişen fiyatlarla nevruz honçasını satışa sunuyor. Ayrıca müşterilere semeni de hediye ediliyor.

Zeki Demiral’ın oğlu Şafak Demiral, “Semeni dediğimiz yeşil bitki baharın gelişinin sembolüdür. Toprağın yeşermesi anlamına gelmektedir. Nevruz Bayramı’nda gelin honçaları hazırlanır, semeni de onların yanında hediye olarak verilir.” dedi.

40 Yıl Sonra Nevruz Kutlamak İçin Kars’a Gelenler

40 yıl önce Amerika’ya göç eden ve Nevruz Bayramı’nı memleketinde kutlamak için Kars’a gelen Songül Yamaz, “40 senedir yurt dışında yaşıyorum. Artık bu sene de Nevruz’u memlekette kutlayalım diye geldim. Semeni yapmak istiyordum ama yetiştiremedim artık hazır alacağım.” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.