DOLAR 32,5566 0.2%
EURO 34,9592 -0.11%
ALTIN 2.443,940,33
BITCOIN 20888980,00%
Mersin
26°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsim Değiştirme Davası

İsim Değiştirme Davası

ABONE OL
31 Mayıs 2021 17:03
İsim Değiştirme Davası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmimiz doğduğumuz andan itibaren bizi tanıtan ve diğer bireylerden ayırmak için kullanılan araçlardan biridir. Özellikle de nüfus siciline yazılması gerekliliği yasalarla zorunlu kılınmış bir niteliktir. Üstelik bireylerin isim sahibi olması, toplumlarda kamu düzeninin dengelenmesi ve sağlanması için de oldukça önemli bir detaydır. Ancak bazı bireyler haklı nedenlere bağlı olarak isim değişikliği gerçekleştirmek isteyebilirler. İsteyen herkesin isim değiştirmesi kurumsal ve toplumsal ortamlarda problem oluşturabileceği ihtimaline karşın haklı gerekçeleri bulunan kişilerde isim değişikliği yapılabilmektedir. Bunun için de isim değişikliği davası sürecine gidilmesi gerekiyor.

Ülkemizde kamusal düzenin bozulacağı düşüncesi ile isim değişikliği her zaman olamayacağından dolayı, ismin değişmezliği ilkesi benimsenerek hareket edilmektedir. Ancak bireylerin isimleriyle oluşturdukları sıkı bağları dikkate alınarak haklı sebeplerle birlikte isim değişikliği davası açılabilmektedir.

İsim Değişikliği Davasının Değerlendirme Süreci

İsim değişikliği davası, oldukça kolay bir süreç olarak değerlendirilse de bir bireyin isminden vazgeçip başka bir ismi alması için gerekli nedenlerin olması ve çevresel faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. 4721 Sayılı Medeni Kanun 27. Maddesine göre ismin değiştirilmesini, ancak haklı nedenlere dayanılarak hakimden istenebileceği kanısına varılmıştır. Bu bağlamda isim değişikliği talebinde bulunulduğunda bireyin kişiliği, aile ilişkileri ve sosyal statüsü de incelenmekte ve ön planda tutulmaktadır. Ancak bu kapsamlar içerisinde isim değişikliği davası gerekçeleri ile birlikte değerlendirilmeye alınmaktadır. İsim değişikliği davasında alanında uzman bir avukat ile işbirliği sağlamak da önemlidir.

Kaynak:  https://www.tahanci.av.tr/isim-degistirme-degisikligi-davasi-dilekcesi-mahkemesi-ucreti-ankara-avukat/

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.