Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, Bir bireyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden mahrum bırakma durumunda suç işlenmiş olur.
Bu duruma göre; Anayasamızın 19. Maddesi ile kişi hürriyeti ve güvenliği düzenlenmiştir. Her birey kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir. Anayasa’da öngörülen kişi hürriyeti ve güvenliğini düzenleyen 5237 sayılı TCK 109 Maddesi ile kişi hürriyeti ve güvenliğine aykırı hareketler suç olarak düzenlenmiş ve şartları belirlenmiştir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Cezası
Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir (TCK md. 109/1).
İşlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır (TCK md. 109/3).
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Denetimli Serbestlik
Denetimli serbestlik, Bireyin Sosyal hayatı denetimli serbestlik yolu ile denetim altına alınmasıdır. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işleyen kimseler için yeni düzenleme geçerli olmayacaktır. Hürriyeti sınırlama suçunu işleyen kişi, 01.07.2016 tarihinden önce de sonra da suç işlese yeni denetimli serbestlik hükmünden yararlanamayacaktır. Hürriyeti sınırlama suçu, 671 Sayılı KHK kapsamında olan bir suç değildir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçu Yargıtay Kararı
Sanığın mağdureye kahve aldırdıktan sonra mağdureyi kolundan tutarak işyerinin içerisinde bulunan ara kısma soktuğu ve cinsel istismarda bulunduğu anlaşılan eyleminde ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluşturduğu gözetilmeden atılı suçtan mahkûmiyeti yerine hukuka uygun düşmeyen gerekçeyle yazılı şekilde beraatine karar verilmesi hukuka aykırıdır (Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar: 2014/9935).
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.