Mısırlılar, antik dünyanın en yetenekli astronomları arasında yer almaktaydı. **365 günlük takvimi** ve **24 saatlik gün anlayışını** geliştiren uygarlık, gökyüzünün haritasını çıkardı, kendi takımyıldızlarını ve burçlarını oluşturdu.
Mısırlıların bu astronomi becerilerinin canlı kanıtı olarak dikkat çeken yeni keşfedilen gözlemevi, **850 metrekarelik L şeklinde yapıya** sahip. Topraktan yapılmış tuğlalarla inşa edilen gözlemevinin girişi doğuya, yani güneşin doğduğu yöne bakıyor.
Buto’daki gözlemevi, Mısırlılar için **astronominin ne denli önemli** olduğunu gösteriyor. Karmaşık takvim sistemlerini zamanı belirlemek, dini ve siyasi ritüellerin tarihlerini saptamak, Nil’in yıllık taşkınlarını izlemek ve tarım ile denizcilik faaliyetlerini düzenlemek için astronomiyi kullanıyorlardı.
Bugün kullandığımız takvim sistemi, kısmen de olsa, Mısırlı astronomların çalışmalarına dayanıyor. Kadim Mısırlıların gözlemevlerinde yaptıkları **gök bilimi çalışmaları**, günümüzdeki takvim sistemlerinin temelini oluşturuyor.
Mısırlıların antik gözlemevleri, sadece astronomiyle sınırlı kalmayıp dini ritüellerle de iç içe geçmiş bir yaşamı yansıtıyor. Bu keşifler, antik Mısır medeniyetinin gelişmiş bilgi ve gözlem becerilerine ışık tutuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.