DOLAR 32,3685 0.02%
EURO 34,8062 0.02%
ALTIN 2.394,64-0,07
BITCOIN %
Mersin
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çin ve Kazakistan Arasında Stratejik İşbirliği: Kuşak ve Yol Girişimi
  • Haber444
  • Dünya
  • Çin ve Kazakistan Arasında Stratejik İşbirliği: Kuşak ve Yol Girişimi

Çin ve Kazakistan Arasında Stratejik İşbirliği: Kuşak ve Yol Girişimi

ABONE OL
31 Mart 2024 07:01
Çin ve Kazakistan Arasında Stratejik İşbirliği: Kuşak ve Yol Girişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin-Kazakistan Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu Pekin’de Gerçekleşti

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin-Kazakistan Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu’nun ilk toplantısının başkent Pekin’de gerçekleştirildiğini duyurdu.

Kuşak ve Yol Girişimi Çerçevesinde İşbirliği Vurgusu

Dışişleri Bakanı Vang, toplantıda iki ülkenin tarihi İpek Yolu güzergahındaki Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesindeki işbirliğinin önemine vurgu yaparak, “Yüksek kaliteli, sürdürülebilir ve dirençli bir yeni bağlantı koridorunu birlikte inşa edelim.” dedi.

İki Ülke Arasındaki Güçlü İlişkilerin Vurgusu

Vang, iki ülke ilişkilerinin güçlü gelişim ivmesi yakaladığını belirterek, komşu ülkeler arasında karşılıklı güven, destek ve dayanışmanın iyi bir örneği haline geldiğini vurguladı. Nurtleu ise Kazakistan’ın dış politikasında Çin ile ilişkileri öncelik olarak gördüklerini dile getirdi.

Orta Asya’da Stratejik İşbirliği: Kuşak ve Yol Girişimi

Toplantıda taraflar, Kuşak ve Yol işbirliği, yerel birimler arasındaki etkileşimleri artırma, dış müdahalelere karşı ortak mücadele gibi konularda mutabakata vardı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2013’te Kazakistan’a yaptığı ziyarette duyurduğu Kuşak ve Yol Girişimi, Orta Asya ülkeleri için hayati bir koridor olma özelliğine sahip.

Çin-Orta Asya-Batı Asya Koridoru ve Orta Koridor Projesi

Kuşak ve Yol Girişimi, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden başlayarak Hazar Denizi’nin kuzeyi ve Kazakistan üzerinden Rusya’nın batısına uzanan demir yolu ağı oluşturuyor. Aynı doğrultuda ilerleyen Çin-Orta Asya-Batı Asya Koridoru ise Orta Asya bağlantısını güçlendirerek ticaret ve ulaşımı kolaylaştırıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.