DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Mersin
20°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hayata Destek Derneği:  “Temiz suya ve hijyene erişim insan hakkıdır”
  • Haber444
  • Dünya
  • Hayata Destek Derneği:  “Temiz suya ve hijyene erişim insan hakkıdır”

Hayata Destek Derneği:  “Temiz suya ve hijyene erişim insan hakkıdır”

ABONE OL
17 Ocak 2023 12:23
Hayata Destek Derneği:  “Temiz suya ve hijyene erişim insan hakkıdır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Hayata Destek Derneği, 16 Ocak Dünya Hijyen Günü’nde temiz su ve hijyene erişimin önemine dikkat çekiyor; halk sağlığının korunmasına yönelik tüm koşulların herkese sağlanması için çağrıda bulunuyor. Hayata Destek Derneği bu kapsamda herkesi, çocukların eşit şartlarda hijyen malzemelerine erişmesi amacıyla sürdürdüğü ‘Bu Çantalara Kulak Verin’ kampanyasına destek olmaya davet ediyor.

 

İklim değişiklikleri ve doğal afetler nedeniyle temiz suya erişim her geçen gün zorlaşıyor. Yerleşik yaşam şartlarının olmadığı kırsal bölgelerde düzenli su temini ve sanitasyon hizmetlerinde görülen eksiklikler sağlığı olumsuz etkiliyor. Hayata Destek Derneği, 16 Ocak Dünya Hijyen Günü’nde yeterli ve güvenli suya erişimin en önemli insan haklarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Hayata Destek Derneği, güvenli suya erişmede sanitasyon olarak bilinen, halk sağlığıyla ilgili çevresel koşulların düzeltilmesinin de önemli olduğunun altını çiziyor.

 

Ülkemizde 2005 yılından bu yana insani yardım faaliyetleriyle ihtiyaç sahiplerine ulaşan Hayata Destek Derneği, su tedariki, sanitasyon ve hijyen desteği alanlarında da çalışıyor; kriz bölgelerinde hastalık risklerini azaltmak için temiz suya erişim, hijyen koşul ve malzemelerinin sağlanması alanlarında faaliyet gösteriyor.

 

“Temiz su ve hijyen insan hakkıdır”

 

Temiz su ve yeterli hijyene erişimin temel bir insan hakkı olduğunu belirten Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, “Hayata Destek Derneği olarak afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlara erişimi için çalışıyoruz. Bu temel haklardan bir tanesi ise insan haklarından biri olan temiz suya erişim. Kırsal ve yerleşik yaşam şartlarının olmadığı afet bölgeleri, geçici barınma alanları ve mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşadığı alanlarda temiz suya erişimle ilgili eksiklikleri daha fazla gözlemliyoruz. İnsani yardımda asgari standartların uygulayıcısı olarak, dağınık yerleşim alanlarında bu standartların geliştirilmesi için bilinçlendirme ve destek çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

Uluslararası kabul gören İnsani Yardım Sözleşmesi ve İnsani Yardımda Asgari Standartlar Rehberi’ne göre kişi başına günlük içme, yemek yapma ve kişisel hijyen için gereken su tüketiminin asgari 15 litre olması gerekiyor. Su kaynağının da barınaklara en fazla 500 metre uzaklıkta ve günde asgari 8 saat erişilebilir olması öngörülüyor. Her bir hane halkının en az iki adet 10-20 litre arasında temiz su saklama materyaline sahip olması, ortamda her 50 kişi için en az bir banyo, 100 kişi için en az bir çamaşır yıkama ünitesi bulunması da standartlar arasında yer alıyor.

 

Türkiye’de her yıl 3 milyon kişi mevsimlik tarım için göç yoluna çıkıyor. Mevsimlik tarım işçisi çocuklar ve aileleri, göç duraklarında hiçbir altyapının bulunmadığı yol kenarları veya toplanma alanlarına kurdukları çadırlarda barınıyor ve içme suyu, banyo, tuvalet, elektrik gibi en temel ihtiyaçlara çoğu zaman oldukça kısıtlı erişebilirken bazı zamanlarda ise hiç erişemiyor. Bu gibi yoksunluklar en başta sağlığı tehdit ediyor.

 

“Bu çantalara kulak verin”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.