DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2141353-0,76%
Mersin
26°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, İsrail ile Tohum Ticaretini Durdurdu: İhracatta Bağımlılık İddiaları Çürütüldü
  • Haber444
  • Ekonomi
  • Türkiye, İsrail ile Tohum Ticaretini Durdurdu: İhracatta Bağımlılık İddiaları Çürütüldü

Türkiye, İsrail ile Tohum Ticaretini Durdurdu: İhracatta Bağımlılık İddiaları Çürütüldü

ABONE OL
8 Mayıs 2024 12:12
Türkiye, İsrail ile Tohum Ticaretini Durdurdu: İhracatta Bağımlılık İddiaları Çürütüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, İsrail ile Tohum Ticaretini Durdurdu

Ticaret Bakanlığınca İsrail ile ihracat ve ithalat işlemleri, tüm ürünleri kapsayacak şekilde durduruldu. Türkiye’nin tohumda İsrail’e bağımlı olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten yetkili, Türkiye’nin tohumda İsrail’e ne de başka bir ülkeye bağımlı olmadığını vurguladı.

Türkiye, İhracatta Bağımsız Konumda

Güler, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe İsrail ile ticaretin durmasının ülkemize hiçbir olumsuz etkisi olmayacağını belirtti. Dünya Ticaret Örgütü kuralları gereği Türkiye, tohum sektöründe net bir şekilde ihracatçı ülke konumuna geçmiş bulunmaktadır.

İthalat Oranları Geriliyor

Güler, İsrail’den tohum ithalatının toplam ithalat içindeki payının yıllar içinde azaldığını ifade ederek, bu oranın 2022’de yüzde 2,51’e gerilediğini ve 2021’de yüzde 1,96’ya düştüğünü söyledi.

Ülkenin Yeterliliği

Güler, Türkiye’nin tohumculuk sektöründe yeterliliğinin yüzde 100’e çok yakın olduğunu belirtirken, ülkede üretilmeyen bazı tohumları ithal ettiklerini ve pazarın isteklerine uygun üretim ve ihracat yaptıklarını dile getirdi.

Yaş Meyve-Sebze İhracatında Kaliteli Tohumların Rolü

Güler, ülkenin yaş meyve-sebze ihracatının sürekli arttığını ve bu artışta kaliteli tohumlukların ve çoğaltım materyallerinin kullanılmasının büyük payının olduğunu vurguladı.

İsrail ile olan tohum ticaretinin durdurulmasıyla Türkiye’nin tohumculuk sektöründeki bağımsızlığı ve yeterliliği bir kez daha ortaya konmuş oldu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.