DOLAR 32,3483 0.29%
EURO 35,1390 -0.02%
ALTIN 2.305,511,24
BITCOIN %
Mersin
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Merkez Bankası’ndan faiz hamlesi

Merkez Bankası’ndan faiz hamlesi

ABONE OL
17 Şubat 2021 13:17
Merkez Bankası’ndan faiz hamlesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

RADİKAL –  Merkez Bankası (TCMB)  kritik faiz kararını açıkladı. TCMB, faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 25 baz puan indirerek yüzde 10.5’e indirdi. Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5’te bıraktı. TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25’te tuttu.

Reuters anketine katılan 26 kurumun 19’u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını tahmin ediyordu.

Katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını, 1 katılımcı ise politika faizinde artış yapılacağını tahmin ediyordu.

Ekonomistler bugün gelecek kararda politika faizinin değişmemesini ama faizin üst koridoru olarak bilinen marjinal fonlama faizinin 25 baz puan düşüreceğini belirtmişti.

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, sabah geçtiği notta, “Türk Lirası (TL) özellikle ABD Doları (USD) karşısında değer kazanırken fiyatlama eğilimi üzerindeki maliyet baskısı bir miktar hafifledi. Şubat ayı enflasyonu tahminlerin bir miktar altında kalırken Mart ayı rakamlarının da benzer yönde sürpriz yapabileceği beklenmeye başlandı. Bankacılık sektörü üzerinde etkili olan TL likidite sıkışıklığı TL maliyetlerini yukarı itip kredi kanalını daraltınca ekonomik faaliyetler baskılanmaya başladı. Son dönemde yaşanan terör eylemleri de bu etkiyi pekiştirdi. Böyle bir ortamda TCMB’nin sıkı para politikası duruşunda bir miktar gevşemeye gitmesi olası… Bunun da faiz koridorunun üst kısmında ölçülü bir indirimle mümkün olabileceğini tahmin ediyoruz (mesela 25 baz puan)” değerlendirmesinde bulunmuştu. 

DOLARIN İLK TEPKİSİ 

Dolar/TL, Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin ardından ilk tepki olarak yükseldiği 2,8945 seviyesinden gerileyerek, 2,8850’nin altına indi. 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.