DOLAR 32,4304 0.07%
EURO 34,6233 -0.05%
ALTIN 2.379,51-0,01
BITCOIN %
Mersin
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda Yaptığı Sunumun Detayları
  • Haber444
  • Ekonomi
  • TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda Yaptığı Sunumun Detayları

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda Yaptığı Sunumun Detayları

ABONE OL
18 Nisan 2024 12:05
TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda Yaptığı Sunumun Detayları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TCMB Başkanı Karahan, Washington’da Türkiye Ekonomisi İle İlgili Sunum Yaptı

TCMB Başkanı Fatih Karahan, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da Türkiye’nin para politikası ve enflasyon görünümüne dair önemli açıklamalarda bulundu.

Parasal Duruş Sıkılaştırıldı, Ek Sıkılaştırma Adımları Atıldı

Karahan’ın sunumunda, Türkiye’de parasal duruşun önemli ölçüde sıkılaştırıldığı ve mart ayında ek sıkılaştırma adımlarının atıldığı vurgulandı. Finansal koşulların politika faizi artışlarının ardından sıkılaştığına da dikkat çekildi.

Bireysel Kredi Büyümesi Yavaşladı, TL Mevduatların Payı Arttı

Sunumda, bireysel kredi büyümesinin yavaşladığı ve mart sonu itibarıyla yüzde 12,4’e düştüğü belirtilirken, TL ticari kredi büyümesinin normalleştiği, yabancı para kredi büyümesinin ise arttığı aktarıldı. Ayrıca, TL mevduatların payının arttığı ve getiri eğrisinin de parasal sıkılaşmaya paralel olarak değiştiği ifade edildi.

Dış Ticaret Dengesi İyileşti, Cari Dengenin İyileşeceği Vurgulandı

Karahan’ın sunumunda iç talebin normalleşme işaretleriyle birlikte dirençli kalmayı sürdürdüğüne, ithalattaki düşüşle dış ticaret dengesinin iyileştiğine dikkat çekildi. Ayrıca, cari dengenin iyileşmeye devam edeceği vurgulanarak, dış borç çevirme oranının arttığı belirtildi.

Enflasyonun Düşeceğine Dair İkinci Yarı İçin Artan Fikir Birliği

Sunumda, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının gerilediği, hizmet enflasyonunda zorluk olduğu ancak önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonunda düşüşe katkı sağlayacak unsurların bulunduğu vurgulandı. Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliğine yer verilirken, 2024’ün ikinci yarısından itibaren enflasyonun hem aylık hem yıllık bazda düşeceği belirtildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.