DOLAR 32,3399 0.18%
EURO 35,1446 -0.14%
ALTIN 2.240,57-0,12
BITCOIN %
Mersin
16°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TELEFON SATIŞINDAKİ FİYAT ARTIŞI, KİRALAMA TALEBİNİ PATLATTI
  • Haber444
  • Ekonomi
  • TELEFON SATIŞINDAKİ FİYAT ARTIŞI, KİRALAMA TALEBİNİ PATLATTI

TELEFON SATIŞINDAKİ FİYAT ARTIŞI, KİRALAMA TALEBİNİ PATLATTI

ABONE OL
15 Nisan 2023 11:50
TELEFON SATIŞINDAKİ FİYAT ARTIŞI, KİRALAMA TALEBİNİ PATLATTI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Enflasyonun yüzde 55 artmasıyla beraber, kiralama sisteminin yüzde 35’in üzerinde tasarruf sağladığının altını çizen Kiralabunu Kurucu Ortağı Sinan Ventura, Kiralamaya talep patladı. Tüketiciler artık paralarını telefona yatırım yaparak kullanmak yerine farklı alanlarda değerlendirmeyi tercih ediyor” diyor.

 

Mevcut ekonomik konjektür süreli kullanımı olan varlıklara yatırım yapmaktansa, paranın değerini korumak amacıyla uzun dönemli yatırım araçlarına yönelimi tetikledi. Elektronik ürün perakendesinde yansımada yenilenmiş cihaz pazarının ve kiralamanın önünü açtı.

 

Dünyada yenilenmiş telefon pazarı gelişmiş ülkelerde sıfır telefon pazarının yüzde 20sine kadar ulaşmış durumda. 10 milyon sıfır telefon satışının yapıldığı bir ülkede bunun 2 milyon adetini yenilenmiş telefonlar oluşturuyor. Bu oran Türkiyede henüz yüzde 1lerde. Ancak 2026 yılına kadar rakamın yüzde 15lere çıkması bekleniyor. Son yıllarda gerek döngüsel ekonomiye katkısı gerekse uygun fiyatlı olması nedeniyle tüketicilerin yoğun ilgi gösterdiği yenilenmiş telefon pazarının, mevcut ekonomik tablo nedeniyle daha da ivme kazanması bekleniyor. Yenilenmiş cihazlar daha ağırlıklı yaşını almış modellerden oluşuyor, cihaz yenileme süreleri göz önünde bulundurulursa. Bu noktada son teknolojiyi kullanmak isteyen kullanıcıların ve firmaların en önemli durağı da Kiralama opsiyonu oldu.

 

2021 yılında Sinan Ventura, Alper Erdem, Cenk Yılmaz ve Elif Kapıcı ortaklığıyla kurulan Kiralabunu.Com da bu alanda hızlı büyümesiyle dikkat çeken platformlardan ilki.

 

Kiralamaya yönelimin yüzde 55in üzerindeki enflasyonda kullanıcılara yüzde 35in üzerinde tasarruf sağladığının da altını çizen Kiralabunu Kurucu Ortağı Sinan Ventura, Günümüz koşullarında kiralamaya talep patladı. Tüketiciler artık paralarını 10 bin TLlik telefonlara yatırmak yerine, farklı yatırımlarda değerlendirip enflasyonla eşdeğer 16 bin TLlere çıkarma yoluna gidiyor. Bu durumda aydan aya 500 tl ‘ler ile senelik sadece 6 bin TLlik kiralama yaparak hem ürünü kullanıyor hem de sermayesi yanına kalıyor” diye anlatıyor.

 

 

Telefon artık bir ihtiyaç, lüks değil”

 

Telefonun artık tüketicilerin gözünde başat bir ihtiyaç olarak görüldüğüne de değinen Ventura; spekülasyonların, kriz ve zam söylentilerinin etkisiyle sektörde hareketliliğin artığını belirtiyor.

 

Ventura ürünlere zam geleceğine yönelik alınan duyumların ve kurdaki oynaklıkların tüketicilerin cihaz değiştirme / alma kararını öne çekmeye yönlendirdiğine dikkat çekiyor.

 

Yüksek fiyatların etkisi…

Sahiplenmek yerine erişime olan yönelimin arttığından bahseden Ventura, şunları ekliyor: Cep telefonu gibi ürünlerin yükselen fiyatları ve sıklaşan teknoloji güncellemeleriyle birlikte kullanım ömrünün düşmesi, kiralama modeline olan ilgiyi giderek artıyor. Kullanıcılar artık sıfır ürün satın alma yaparak kart limitlerini kullanmak da istemiyor. O nedenle uzun dönem kiralayıp hasar onarım garantisiyle ürünleri rahatça kullanmayı tercih ediyor.”

Kiralama sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de yükseliş gösteren alanlardan. Kiralabunu.comun 2022 yılında iki turda toplam 1.1 milyon dolar yatırım almış olması da bunu katılar nitelikte. Önümüzdeki haziran ayında 5-8 milyon dolar arasında yeni bir yatırım turuna hazırlanan platform, Türkiyenin yanı sıra global fonlardan da yatırım çekmeyi hedefliyor. Cep telefonundan robot süpürgeye, televizyondan kulaklığa 11 kategoride 500’ün üzerinde ürününün kiralandığı Kiralabunu.com, tüketici talepleri doğrultusunda her geçen gün ürün portföyüne yeni kategoriler ekliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.