DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2048277-2,24%
Mersin
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sanal Sevgililer ve Sohbet Botları: Gizlilik Tehlikeleri

Sanal Sevgililer ve Sohbet Botları: Gizlilik Tehlikeleri

ABONE OL
15 Şubat 2024 19:07
Sanal Sevgililer ve Sohbet Botları: Gizlilik Tehlikeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapay zekânın gelişmesiyle sanal sevgili edinme arttı

Yapay zekânın ilerlemesiyle birlikte, sanal sevgili edinme uygulamalarının popülaritesi artmış durumda. Ancak, yeni bir araştırma, bu dijital romantizmin tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor ve sohbet botlarının mahremiyet kâbusu olabileceğini belirtiyor.

Mozilla Vakfı, 11 sohbet botunu inceledi

Kâr amacı gütmeyen internet kuruluşu Mozilla Vakfı, 11 sohbet botunu inceleyerek güvenilirliklerini değerlendirdi. Yapılan araştırma sonucunda, incelenen tüm botların güvenilmez olduğu ortaya çıktı.

Romantik sohbet botları bağımlılık ve yalnızlık sağlama konusunda uzmanlaşıyor

Araştırmanın raporunda yer alan bilgilere göre, romantik sohbet botları, maddi kazanç elde etme amacıyla mümkün olduğunca fazla veri toplarken, kullanıcılarına bağımlılık ve yalnızlık hissi sağlama konusunda uzmanlaşıyor.

Güvenlik açıkları ve kişisel veri paylaşımı endişe verici

Araştırmaya göre, incelenen uygulamaların %73’ü güvenlik açıklarını nasıl yönettiklerini paylaşmıyor, %45’i zayıf şifrelere izin veriyor ve hepsi kullanıcıların kişisel verilerini paylaşıyor veya satıyor. Örneğin, CrushOn.AI’nin gizlilik politikası, kullanıcıların cinsel sağlık bilgilerini ve kullandıkları reçeteli ilaçlar hakkında bilgileri toplayabileceğini belirtiyor.

Tehlikeli davranışları teşvik eden uygulamalar

Mozilla Vakfı, geçmişte bazı uygulamaların tehlikeli davranışları teşvik ettiğini belirtti. Örneğin, Chai AI uygulamasının intihar konularına yönlendirdiği ve Replika uygulamasının Kraliçe II. Elizabeth’e suikast girişimi yapılmasını teşvik ettiği iddia ediliyor.

Güvenliğe dikkat edilmesi gereken önlemler

Mozilla Vakfı, yapay zekâ ile yapılan konuşmalarda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Bir meslektaşınızın veya aile üyenizin okumasını istemeyeceğiniz herhangi bir şeyi sohbet botlarıyla paylaşmamak, güçlü şifreler kullanmak gibi çeşitli önlemler alınması öneriliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.