DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Mersin
24°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Kapsamındaki Çalışmalar

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Kapsamındaki Çalışmalar

ABONE OL
4 Mart 2024 19:07
TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” Kapsamındaki Çalışmalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzay Fiziği ve Yakın Uzayın Önemi

Bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan, TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” çağrısı kapsamında desteklenen “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” projesini Koç Üniversitesi’nde yürütüyor. İnan, uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını kapsadığını belirtti.

Elon Musk’un STARLINK Sistemi ve Yakın Uzay

İnan, son yıllarda yakın uzayın öneminin arttığını vurgulayarak, Elon Musk’un STARLINK sistemi gibi binlerce uyduyla yakın uzayın yoğun şekilde kullanıldığını ve bu durumun elektronik cihazların radyasyona maruz kalmasına neden olduğunu ifade etti.

Antarktika’daki Yakın Uzay Keşfi

İnan, Antarktika’da yakın uzay olaylarını inceleyerek elektromanyetik alanın sinyallerini izlemenin önemine değindi. Palmer İstasyonu’ndaki verilerin yanı sıra Türkiye’nin Antarktika Araştırma Kampı’nda da veri toplanarak uzamsal dağılımın izlenmesi hedeflendiğini belirtti.

Gelecek Planları ve Uyduların Tasarımı

İnan, Türkiye’nin Antarktika kampındaki çalışmaların detaylı planlarla sürdürüldüğünü ve uyduların radyasyona maruz kalma sürelerini uzatmanın önemini vurguladı. Elektromanyetik alanların daha iyi anlaşılmasının uyduların daha verimli tasarlanmasına ve sektörün ekonomik açıdan güçlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Türkiye’nin Antarktika Kampı ve Gelecek Hedefler

İnan, Türkiye’nin Antarktika kampının bilimsel çalışmalar için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, devletin kampı 365 gün kullanılabilir bir istasyona dönüştürme planları olduğunu ve bu çalışmaların Türkiye’nin bilimsel çıktılarının görünürlüğünü artıracağını ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.