DOLAR 32,4676 0.08%
EURO 34,9705 0.38%
ALTIN 2.439,870,07
BITCOIN %
Mersin
27°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sessiz Katil: Sepsis

Sessiz Katil: Sepsis

ABONE OL
2 Nisan 2024 15:05
Sessiz Katil: Sepsis
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bisiklet Kazası ve Boğaz Enfeksiyonu: Sepsisin Yıkıcı Etkileri

Hafif bir enfeksiyon, küçük bir yaralanma ya da sadece bir sıyrık olarak başlayan şey yıkıcı hale gelebilir. Bisiklet kazası sonrası dizini sıyan küçük çocuk, isilik olan bir kadın ya da görünüşte masum bir boğaz enfeksiyonu geçiren bir adam… Bu gibi durumlar, tedavi edilebilir fakat ölümcül sepsis hastalığının kurbanı olmalarına neden olabilir.

Arizona’dan Örnekler: Janice Holloway ve Beauden Baumkirchner

Arizona’dan 65 yaşındaki Janice Holloway, oğluyla tatile çıkmaya hazırlanırken bacağının arkasında kızarıklık fark etti. Yüksek ateşine rağmen önemsemedi ve seyahate devam etti. Ancak, iki hafta sonraki yolculukta nefes almakta zorlanmaya başladı ve sepsis teşhisi konuldu. İki hafta komada kalan Holloway’e doktorlar bacaklarını ve elini kesmek zorunda kaldı.

6 yaşındaki Beauden Baumkirchner, üç yaşındayken bisiklet kazası geçirdi. Başlangıçta önemsiz görünen yaralanma, sepsise yol açtı ve iki aylık yoğun bakım süreci sonrasında 21 ameliyat geçirdi.

Vakaların Artışı ve Önemli Veriler

Sepsis, erken belirtilerinin zor fark edilmesiyle bilinir. 2019-2021 yılları arasında vakalarda yüzde 20’lik bir artış görüldü. Her yıl 1,7 milyon Amerikalı sepsisten etkileniyor ve 350 bin kişi hayatını kaybediyor.

ABD’deki hastanelerin dörtte birinde sepsis protokolü bulunmamasına rağmen, hastalık oldukça yaygın. Sepsis yardım kuruluşları, milyonlarca ölüm ve yaralanmanın önlenmesi için ulusal düzeyde acil eylem çağrısında bulunuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.