DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Mersin
23°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocuklarda Tik Bozuklukları: Belirtiler, Tedavi ve Yaklaşım
  • Haber444
  • Sağlık
  • Çocuklarda Tik Bozuklukları: Belirtiler, Tedavi ve Yaklaşım

Çocuklarda Tik Bozuklukları: Belirtiler, Tedavi ve Yaklaşım

ABONE OL
29 Şubat 2024 15:06
Çocuklarda Tik Bozuklukları: Belirtiler, Tedavi ve Yaklaşım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tik Bozuklukları ve Çocuklar

Tikler, istem dışı ve yineleyici olan hareketler ya da seslerdir. Genellikle okul çağındaki çocuklarda görülen tikler, kısa süreli olabileceği gibi uzun süreli de olabilir. Tiklerin türü, şiddeti ve sıklığı çocuklarda farklılık gösterebilir.

Tik Bozuklukları ve Görülme Sıklığı

Çocukların yaklaşık yüzde 20’si kısa süreli tikler yaşarken, uzun süreli tiklerin görülme sıklığı yüzde 1 civarındadır. Tourette Sendromu adı verilen nörogelişimsel bir bozukluk ise özellikle erkek çocuklarda daha sık görülür.

Tik Belirtileri ve Türleri

Basit motor tikler göz kırpmadan, baş sallamaya kadar çeşitlilik gösterebilirken, kompleks vokal tikler ise tekrarlanan sesler veya cümleler şeklinde ortaya çıkabilir. Tikler zamanla değişebilir ve stres durumlarında artabilir.

Tik Tedavisi ve Yaklaşımı

Tik bozuklukları genellikle zamanla azalırken, bazı durumlarda tedavi gerekebilir. Tedavide nöroloji ve psikiyatri doktorlarının desteği önemlidir. Ailelerin çocuklara destek olması, tetikleyicileri belirleyip kaçınması ve rahatlatıcı aktiviteler teşvik etmesi önemlidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.