DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Mersin
24°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Prof. Dr. Cangül: “Türkiye’de Kök Hücre Nakli Artıyor”
  • Haber444
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Cangül: “Türkiye’de Kök Hücre Nakli Artıyor”

Prof. Dr. Cangül: “Türkiye’de Kök Hücre Nakli Artıyor”

ABONE OL
14 Mart 2024 15:06
Prof. Dr. Cangül: “Türkiye’de Kök Hücre Nakli Artıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Kök Hücre Nakli Sayısı Artıyor

Prof. Dr. Cangül, Türk Hematoloji Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 16. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Hücresel Tedaviler Kongresi’nde yaptığı basın toplantısında, Türkiye’de kök hücre nakli uygulamalarının arttığını belirtti. 2000’li yılların başında sadece 10 merkezde 100 nakil yapılabildiğini hatırlatan Cangül, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 147 kemik iliği nakli merkezi bulunduğunu ve yaklaşık 5 bin kök hücre naklinin gerçekleştirildiğini aktardı. Türkiye’de her yıl 10 milyon kişi başına düşen kök hücre nakli sayısının 500’ü aştığını ve Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine ulaştığını söyledi.

Hematopoetik Kök Hücre Nakli ve Önemi

Prof. Dr. Ali İrfan Emre Tekgündüz, hematopoetik kök hücre naklinin kan kanserleri, bağışıklık sistemi hastalıkları, kemik iliği yetmezlikleri ve bazı doğumsal metabolizma hastalıklarının tedavisinde kullanılan önemli bir yöntem olduğunu vurguladı. Bu tedavi yöntemi, hastalara tam şifa sağlama potansiyeline sahip.

CAR-T Hücre Tedavisi ve Başarıları

Türk Hematoloji Derneği Araştırma Sekreteri Prof. Dr. Selami Koçak Toprak, son 20 yıldaki gelişmelerin kanser tedavisinde vücudun bağışıklık sisteminin etkin şekilde kullanılabileceğini gösterdiğini belirtti. CAR-T hücre tedavisinin akut lenfoblastik lösemi, lenfoma, multiple myeloma gibi hematolojik kanserlerin tedavisinde büyük başarılar elde ettiğini aktardı. Yüksek riskli hastalarda bu tedavi yaklaşımının erken dönemde kullanılmasıyla tedavi şansının artabileceğini vurguladı.

Toplantıya Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar da katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.